N. V. | 25. 7. 2022, 08:52

37-letnega Slovenca že dva dni zdravijo na Reki, zdravniki pozivajo k previdnosti

Profimedia/fotomontaža

To je pogosta bolezen, za katero lahko zbolimo na morju. Poglejte, na kaj morate biti pozorni.

Potapljanje je lahko življenjsko nevarno, če ne upoštevate vseh pravil pri tem športu. Da morskih globin in potapljanja ne gre jemati zlahka, je povedal 37-letni Slovenec, ki je zbolel za dekompresijsko boleznijo in so mu pomagali zdravniki KBC Rijeka.

Zgodilo se je na Krku

Kot je za hrvaški medij 24sata povedal anesteziolog Marko Milošević, se je Slovenec nazadnje potopil pred dvema letoma, kar je obdobje, v katerem se marsikatero pravilo pozabi.

Tako je 23. julija 2022 na Krku po besedah ​​zdravnika opravil veliko zaporednih potopov in dvigov, zvečer pa je prišel na urgenco KBC Rijeka s simptomi dekompresijske bolezni, ki so vključevali zmedenost, mravljinčenje v rokah in vratu, vrtoglavico, slabost in bruhanje.

Slovenec se v soboto sicer ni potopil več kot deset metrov, a glede na pogoste in večkratne potope in dvige ter na to, da je izpustil dekompresijske postanke, je bil občutek za njegovo telo takšen, kot bi se potopil na 18 metrov, kar je prineslo dodatne zaplete.

Za razvoj dekompresijske bolezni pa niti ni potrebna velika globina.

Zdravljenje

Po besedah ​​Miloševića je ob prihodu v bolnišnico imel zmerno klinično sliko, a dekompresijska bolezen pomeni, da se v telesu tvorijo mehurčki, ki lahko pridejo do možganov in povzročijo paralizo oziroma enake simptome kot srčni infarkt in možganska kap.

Precej zanimivo je zdravljenje te bolezni. Zdravljenje traja točno štiri ure in 45 minut, bolnik v izobarični komori skozi masko prejema visoko koncentracijo kisika, dvestokrat večjo kot v običajnih pogojih.

"Ker med potapljanjem Slovenec ni izenačeval pritiska, smo mu pred zdravljenjem vstavili cevke v bobniče, da bi tudi to uravnali," pravi Milošević in dodaja, da je bil slovenski potapljač deležen dveh zdravljenj v tlačni komori, da se je počutil bolje.

Previdno pri potapljanju

Milošević apelira na ljudi, naj tega športa ne jemljejo zlahka, in če so rekreativni potapljači, naj se v morske globine vedno odpravijo prek preverjenih potapljaških klubov, ki delajo vse po pravilih. Žal pa so tudi drugi, ki delajo na črno in tako prodajajo svoje storitve turistom, kar se lahko konča usodno, piše 24sata.

In na koncu še opozorilo vsem potapljačem, še posebej tistim, ki se potapljajo s jeklenkami: Milošević pravi, da se dekompresijska bolezen običajno vedno pojavi pri tovrstnem potapljanju, nikoli pa pri tistih, ki se potapljajo s prostimi vdihi.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ