2. 2. 2024, 19:54 | Vir: STA

Kdo jo bo zaradi afere 'sodna palača' najslabše odnesel? Obtožbe o organiziranem kriminalu ne morejo ostati brez epiloga

Žiga Živulovič jr./Igor Kupljenik/Bobo/fotomontaža

Dogajanje okrog nakupa stavbe na Litijski cesti je brez primerjave v slovenski politični zgodovini.

Afera ob nakupu stavbe za potrebe sodišč, zaradi katere se stolček maje pravosodni ministrici Dominiki Švarc Pipan, ta hip najbolj škodi SD. Komu bo škodila na dolgi rok, pa bo po mnenju poznavalcev politike Tanje Starič in Bogdana Biščaka najbolj odvisno od njenega epiloga. Zadeva je brez primerjave v slovenski politični zgodovini, meni Staričeva.

Dominika Švarc Pipan je bila v oddaji Tarča nad razkritji ogorčena.

Dominika Švarc Pipan je bila v oddaji Tarča nad razkritji ogorčena.

TV SLO 1/posnetek zaslona

Resne obtožbe, ki ne morejo ostati brez epiloga

Politična komentatorka Tanja Starič ocenjuje, da ima afera okrog nakupa stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani več dimenzij. Ena je ta, da ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan zbira dokaze, da je šlo za organizirano kriminalno zaroto, kar so tako resne obtožbe, da ne morejo ostati brez epiloga, ki za zdaj ni čisto jasen. Druga je ta, da so se v SD prvič znašli v položaju, ko imajo ministra, ki noče oditi, čeprav so se mu odrekli. Tretja pa, da zadeva prerašča v resne koalicijske težave, ker SD pričakuje, da bo ukrepal predsednik vlade Robert Golob, ki pa tega še ni storil. "Zadeva je brez primerjave v slovenski politični zgodovini," ocenjuje.

Ob tem je praktično nemogoče, da bi ministrica brez podpore lastne stranke zelo dolgo ostala na položaju, meni. Zanimivo pa bo, kaj se bo dogajalo pred tem. Pomemben element v tej zgodbi je po oceni Staričeve, na čem temeljijo ministričine obtožbe o organiziranem kriminalu. "Treba bo videti, kaj ima ministrica v rokah, koliko resni so ti dokazi," izpostavlja.

Bobo

Po mnenju Staričeve Golob taktizira

Afera ta hip najbolj škoduje SD, komu bo škodila dolgoročno, pa bo odvisno od tega, koliko časa bo trajala in kako se bo razpletla, izpostavlja tudi Bogdan Biščak, ki je delo generalnega sekretarja opravljal v Zares in LDS. "Mislim, da bi bila pametnejša reakcija od SD, da bi bili na istem stališču kot je predsednik vlade - naj se zadeva razčisti in na koncu naj ministrica prevzame objektivno odgovornost," meni Biščak.

Staričeva pa meni, da Golob ta hip taktizira, po drugi strani pa mora ugotoviti, ali so ministričine obtožbe resnične. "Če bi se zgodba vlekla zelo dolgo in brez epiloga, bi s tem ping pongom škodovala tudi vladi in njemu," je dejala. Premier ministrici zaupa, saj je bila ona tudi bolj njegova izbira kot izbira SD, kar v veliki meri pojasnjuje trenutni odnos SD do nje, izpostavlja Biščak. Odzivi stranke se mu zdijo pretirani in ne koristi jim, da so prišli v tak konflikt z ministrico, dodaja.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Resnico bosta razkrila policija in tožilstvo

Ob tem meni, da ministrica z razkrivanjem dokumentov preprečuje, da bi jih popravil ali skril kdo drug. Izpostavlja, da ministrica razkriva dokumente javnega značaja. Gotovo pri tem ni objektivna, ampak to ne pomeni, da ne more razkriti resnice in razčistiti, kaj se je dogajalo. "Novi minister zagotovo ne bo tako zainteresiran, ker ni on tisti, ki jih je dobil po grbi," je dejal. Končno pa bosta resnico razkrila policija in tožilstvo.

Glede vmešavanja generalnih sekretarjev strank v posle ministrstev Biščak opozarja, da se formalno smejo vmešavati kot vsak drug državljan. Ker pa je teža tega, kar reče generalni sekretar večja, je potrebno samoomejevanje. "Eno je politika, ki se izraža skozi zakone in predpise, drugo pa posli, kjer gre za denar," pravi.

Bobo/Borut Živulović

Vmešavanje generalnih sekretarjev strank sivo polje politike

V slednjih generalni sekretar ne bi smel sodelovati, ker ima premalo informacij, da bi lahko kompetentno o tem razsojal, meni. "Od kje je generalni sekretar SD izvedel, da je ta posel ok in da se mudi? Obstaja samo ena možnost - da mu to povedal tisti, ki je bil za ta posel zainteresiran," pravi. Normalno bi se mu zdelo, da generalni sekretar spravi zainteresiranega za posel in ministra v kontakt "in nič več od tega".

Staričeva pa izpostavlja, da je vmešavanje generalnih sekretarjev strank v delo ministrstev sivo polje politike že leta in leta. Generalni sekretarji strank v vseh vladah na tedenskih sestankih koordinirajo to, kar stranke želijo uveljaviti v vladi. Kako velika je njihova realna moč, ne vemo, namigi, da se politično kupčkanje in "razdelitev fevdov" dogaja ravno skozi te dogovore generalnih sekretarjev, pa obstajajo že desetletja. Ministrica v tem primeru govori o kriminalu, prirejanju dokumentov in lažeh, kar pa so tako resne obtožbe, da bodo nekaj epilogov pač morale dobiti, meni.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Bi lahko stranka SD zapustila vlado?

Ministrica je v četrtkovi Tarči dejala tudi, da ji je generalni sekretar stranke SD v zameno za njen odstop ponujal službo. "Če ji je bila v resnici ponujena pomoč pri zaposlitvi kot pogoj za njen odstop, potem je to neprimerno, tudi na nek način žaljivo do nje," meni Biščak. Če pa sta se o tem pogovarjala "takole mimogrede", pa ne vidim prav posebej spornega pri tem, je izpostavil in dodal, da sta se lahko tudi samo narobe razumela.

Tanja Fajon je v preteklih dneh namignila, da bo SD razmislila o tem, ali bo še ostala v koaliciji, če premier stranke ne bo poslušal. A Staričeva meni, da hitrih zaključkov oz. hitrih odhodov zagotovo ne bo. Vlada seveda lahko obstane brez SD, je pa šibkejša. Tudi v SD si vlade sami po sebi ne želijo zapustiti. So pa ta hip možni še vsi izhodi, opozarja.

Borut Živulovič/Bobo

Nenavadno obnašanje SDS

Bo pa afera po mnenju Staričeve strnila vrste v SD, ki se bo kljub razlikam, ki obstajajo med frakcijami v stranki, poenotila in reševala stranko z vsemi močmi, ki jih imajo. Zelo enotni pa bodo vse dokler ministrica ne odide, kar je njihova ultimativna zahteva. Tudi vprašanje vodenja stranke Tanje Fajon je zdaj v drugem planu.

Biščak je izpostavil še "nenavadno obnašanje SDS" pri tej aferi, ki je sicer vložila interpelacijo proti ministrici, odtlej pa dogajanja ne komentira. "Zdi se, da jim je veliko več do tega, da iz te zgodbe pride čista SD, kot pa Dominika Švarc Pipan," je dejal.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol