J. B. | 31. 12. 2022, 18:00

Ah, te novoletne zaobljube ... Poglejte, katere so najbolj pogoste (imamo tudi odgovor, koliko se jih dejansko uresniči)

Profimedia/fotomontaža

Pa vi? Kaj boste v svojem življenju spremenili v letu, ki je pred vrati? Ste že sestavili seznam tokratnih novoletnih zaobljub? A povsem iskreni in pošteni: se jih boste zares držali? Če se jih boste, priklon do tal. Toda ...

Toda statistika žal ni na vaši strani. Pravi namreč, da se vsako leto v povprečju novoletnih zaobljub do konca drži vsega devet odstotkov ljudi. Kar 43 odstotkov vseh na obljube pozabi že pred februarjem, skoraj ena četrtina vseh pa se jim odpove že v prvem tednu novega leta.

"Če ste se v preteklosti uspeli držati svojih novoletnih obljub - dobro opravljeno! Ste v manjšini," je za ABC News povedala psihologinja Jo Lukins in nadaljevala: "Več kot polovica novoletnih zaobljub se ne uresniči. Ljudje veliko razmišljajo o novoletnih sklepih in obljubah, ob tem pa ne ustvarijo načrta in realnih korakov na poti do uresničitve ciljev."

Naj bodo realne in uresničljive

Ena od najbolj pogostih novoletnih zaobljub je povezana z boljšo telesno pripravljenostjo in večjo športno aktivnostjo. "Toda preden si zastavite takšen cilj, se vprašajte, zakaj v tem trenutku niste športno aktivni. Ali pozno končate s službo? Je najbližja telovadnica predaleč stran? Imate finančne težave? Zaobljube, ki si jih postavite, morajo biti realne in uresničljive," poudarja Jo Lukins.

Najbolj pogoste novoletne zaobljube so sicer naslednje: 23 odstotkov ljudi si želi začeti živeti bolj zdravo, 21 odstotkov sanja osebni napredek in srečnejše življenje.

Dvajset odstotkov hrepeni po izgubi teže, 16 odstotkov sanja o boljši službi. V anketi, ki jo je opravila spletna stran Statista, je le pet odstotkov sodelujočih odgovorilo, da želi v novem letu prenehati kaditi. Še nižji je odstotek tistih, ki si želijo piti manj alkohola (2 odstotka).

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord