30. 1. 2024, 15:54 | Vir: STA

Ajdovščina z novo atrakcijo: obiskovalce bodo popeljali v rimsko preteklost (kaj vse bo mogoče doživeti?)

Bobo

Občina Ajdovščina je bila s projektom RIMROM, čezmejna rimska zgodba, uspešna na razpisu Sklada za male projekte GO! 2025 programa Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021-2027. Cilj dvoletnega projekta RIMROM je povezati rimsko dediščino čezmejnega prostora za ustvarjanje celostne izkušnje obiskovalcev Evropske prestolnice kulture 2025.

V Ajdovščini si želijo krepiti rimsko dediščino Castre v sodelovanju z italijansko Fondazione Aquileia, ki se ukvarja z razvojem arheoloških najdišč v Ogleju. Slednji je od leta 1998 uvrščen na seznam Unescove svetovne dediščine. V sklopu projekta bodo v Ajdovščini izvedli usposabljanje interpretov lokalne dediščine za vrednotenje rimske dediščine, kar bo nadgradilo turistično in ostalo ponudbo, hkrati pa izpostavilo pomembnost pristnega rimskega doživetja.

Glavni aktivnosti projekta bosta dva dogodka, v katerih bodo uprizorili življenje Rimljanov na območju Ogleja in nekdanje rimske utrdbe Castra na območju sedanje Ajdovščine. V Castri bo poudarek na uprizoritvi rimske bitke pri Mrzli reki, ki je v Zgornji Vipavski dolini potekala septembra 394 med rimskima cesarjema Teodozijem in Evgenijem. V Ogleju bo potekala uprizoritev življenja v rimski Aquileiji.

Bobo

V Ajdovščini so po obnovi osrednjega mestnega trga, kjer so na poseben način ohranili najdene rimske ostaline, veliko ostankov iz antičnih časov našli tudi ob prenovi Pilonove galerije in Rustjeve hiše. Že v letošnjem letu bo obnove deležen tudi najbolj ohranjen stolp številka osem nekdanje rimske utrdbe. Razmišljajo tudi, kako bi prenovili muzejsko zbirko s predstavitvijo novih najdb, s katero upravlja Goriški muzej.

Na ajdovski občini si želijo poleg samega mestnega jedra in tamkajšnjih ostankov rimske vojaške utrdbe v projekt doživljanja rimske dediščine vključiti še ostaline rimskega julijsko-alpskega obrambnega sistema na Hrušici in ostanke rimskega naselja na Školju Svetega Pavla nad Vrtovinom.

Poleg usposabljanja interpretov in organizacije drugih spremljajočih dogodkov bo v sklopu projekta realizirana tudi 3D vizualna podoba zgodovinskega območja Castre ter nabava opreme za nastope štiri rimskih legionarjev. Za projekt so pridobili 200.000 evrov.

Bobo

Iz programa Interreg Italija - Slovenija, ki ga upravlja Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje GO, bo poleg predstavljenega sofinanciranih še 16 drugih čezmejnih projektov, ki so bili prijavljeni v prvem razpisu manjših projektov v okviru Evropske prestolnice kulture 2025 (EPK). V letošnjem letu je italijanska dežela Furlanija-Julijsk krajina zagotovila dodatnih 3,2 milijona evrov za izvedbo projektov EPK.

V prvem razpisu, ki so ga izvedli lani, so prejeli več kot 200 vlog projektnih predlogov. Odločili so se, da bodo financirali skupno 44 projektov, torej vse tiste, ki so v sklopu ocenjevanja prejeli vsaj 89 točk. Dodatno financiranje bo omogočilo izvajanje še dodatnih 17 prijavljenih projektov, ki se bodo pridružili 27 projektom, ki so že začeli z izvajanjem dejavnosti.

Med idejami, ki so jih skupaj razvili italijanski in slovenski partnerji, je veliko predlogov s področja kulture, pa tudi turizma, enogastronomije in športa.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol