P.M. | 27. 3. 2023, 19:01

Skupaj sta bila 41 let: Marijan je Alenko pospremil na zadnjo pot in se v Ormož vrnil sam

Facebook/Alenka Čurin Janžekovič/Samo Bog naj jo bere/fotomontaža

Bolečina ob izgubi ljubljene žene je neizmerna, a ga pokonci drži misel, da se bosta nekoč spet srečala.

Upokojena učiteljica in ravnateljica Alenka Čurin Janžekovič je širši javnosti znana po boju za ureditev evtanazije v Sloveniji in po tem, da se je tudi sama zaradi neozdravljive bolezni odločila zanjo. V svojem zadnjem javnem nastopu v Ljutomeru je predstavila knjigo z naslovom Sam bog naj jo bere, v kateri je opisala svojo zgodbo, vse od otroških let, kariere, bolezni do odločitve za končanje življenja. Sredi marca sta nato skupaj z možem Marijanom odpotovala v Zürich in se tam zavedno poslovila drug od drugega.

Marijan o njuni ljubezni

"13.3 so se mi v Zürichu ob zadnjem izdihu moje zlate žene zrušila tla pod nogami, ostala mi je samo zelo ozka brv, po kateri hodim, dokler se ne bom zrušil v prepad ter bova z mojo nepozabno ženo spet skupaj za vekomaj srečna," so bile Marijanove besede v zapisu na komentar na Facebooku, navaja Lokalec.si.

Alenka je že dolgo vedela, da si želi umreti pod svojimi pogoji, za to pa je morala oditi v Švico. "Skupaj sva le še duhovno do mojih zadnjih ur, ko se bova spet našla in za večno ostala nerazdružljiva in srečna, kot sva bila vseh 41 skupnih let," so bile tudi Marijanove besede po vrnitvi domov.

Kako od sebe spustiti človeka, ki ga imaš najraje?

Kljub neizmerni bolečini in celo preteklim mislim, da bi z Alenko skupaj končala življenje, se je Marijan odločil, da bo živel naprej zaradi njune hčerke edinke. Ljubezen in trdna vez, ki sta jo z Alenko zgradila skozi desetletja, pa živi naprej.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Knjižnica F. K. M. Ormož (@knjiznica.ormoz)

Med predstavitvijo knjige v Ljutomeru je Alenka občinstvu tudi zaupala, kako sta se spoznala. Dejala je, da so jo od nekdaj privlačile uniforme in na koncu je dobila policista. Marijan je njuno prvo srečanje opisal takole: "Na stopnišču sem srečal lep in neznan obraz. Spodaj sem se ustavil in še pogledal navzgor, naslednji dan pa zbiral informacije, kdo je to, od kod, kaj dela," navaja Vestnik.si.

Na vprašanje iz občinstva, kako od sebe spustiti ljubljeno osebo, pa je Alenka odgovorila: "Nikomur ni lahko, ampak če se partnerja razumeta, spoštujeta, potem je mogoče odločitev, da človeka spustiš od sebe, nekoliko lažja."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol