R. K. | 9. 4. 2023, 07:00

Ali bi znali sami določiti datum velike noči? (Razkrivamo, kako to storite)

Profimedia/Žiga Živulovič jr./Bobo/fotomontaža

Velika noč vsako leto nastopi na drug datum, kako ga določimo, je odvisno le od nekega nebesnega telesa.

Velika noč je največji krščanski praznik, ob katerem kristjani praznujejo Jezusovo vstajenje. V nasprotju z nekaterimi drugimi najpomembnejšimi krščanskimi prazniki, na primer božičem, pa velika noč vedno poteka ob točno določenih dnevih, ne pa tudi ob točno določenem datumu. Kdaj bo v posameznem koledarskem letu letu velika noč, je odvisno od - lune.

Kako določimo datum?

Veliko noč vedno praznujemo prvo nedeljo po prvi pomladni polni luni. Ta je bila letos v četrtek, 6. aprila, zaradi česar je letos velika noč nastopila v nedeljo, 9. aprila. Dan kasneje, 10. aprila, bo velikonočni ponedeljek, ki je v Sloveniji državni praznik in dela prost dan, zato nam velika noč vsako leto prinese tudi podaljšan vikend. Po datumu največjega krščanskega praznika določamo tudi datum pusta, ki je vedno 47 dni pred veliko nočjo. 

Žiga Živulovič jr./Bobo

Dan po pustnem torku namreč nastopi pepelnična sreda, s katero se za kristjane začne 40-dnevni post, ki ga zaključijo z večerno mašo na veliki četrtek. Nato nastopi velikonočno tridnevje - veliki petek, velika sobota in velika noč, ki je, kot že rečeno, v nedeljo.

Mize se šibijo pod težo dobrot

Na veliki četrtek kristjani praznujejo obhajanje zadnje večerje, ki jo je imel Jezus z apostoli, na veliki petek se spominjajo njegovega trpljenja na križu - to je tudi edini dan v letu, ko kristjani ne obhajajo svete maše, na veliko soboto nastopi celodnevno čaščenje Jezusa v božjem grobu, kamor so ga po smrti na križu prenesli na veliki petek. Na veliko soboto potekajo tudi blagoslovi jedi, s katerimi nato obložijo mizo za nedeljski velikonočni zajtrk.

Rasto Božič/STA

Velikonočna nedelja je tudi vrhunec velikonočnih praznikov in dan, ko naj bi po verovanju kristjanov Jezus vstal od mrtvih. Tega dne se običajno pri zajtrku zbere vsa družina, miza pa se šibi pod težo jedi, kot so šunka, hren, pirhi in potica. Velikonočni nedelji sledi še velikonočni ponedeljek. Takrat naj bi se Jezus prikazal dvema izmed njegovih 12 apostolov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord