22. 6. 2022, 11:16

Ali bodo Štajerci dobili najdaljši adrenalinski spust v Sloveniji?

Profimedia

Predlog, da bi nad Mariborom napeljali zipline, je požel veliko pozornosti med uporabniki spleta. Kaj pa o tem pravijo na mestni občini?

V Mariboru so nedavno na novo obudili platformo Izboljšajmo Maribor, kjer lahko občani podajo svoje pobude za izboljšave, ki se nanašajo na štajersko prestolnico. Tam je posebno pozornost vzbudil predlog občana, da bi s hriba nad Mariborom speljali zipline.

Kaj o predlogu pravijo na mestni občini?

Po predlogu sodeč ne bi šlo za običajen zipline, temveč za najdaljšo tovrstno atrakcijo v Sloveniji, ki bi bila speljana s hriba Kalvarija do Medicinskega in wellnes centra Fontana. Avtor predloga meni, da bi takšen zipline v Mariboru postal turistična atrakcija in bi na hrib privabljal turiste.

Profimedia

Na pobudo so se odzvali tudi na Mestni občini Maribor, kjer pravijo, da gre v predlogu za zavarovano območje, ki je del Mestnega parka in je kot spomenik oblikovane narave zavarovano z odlokom, poroča spletni portal Mariborinfo. "Sestavni del odloka je predpisan režim rabe površine. Zemljišča na Kalvariji niti niso v lasti Mestne občine Maribor, pač pa Republike Slovenije. Z njimi upravlja Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov," so zapisali na mestni občini.

Ker je bil hrib nad Mariborom prepoznan kot priljubljena rekreacijska točka Mariborčanov, je mestna občina lani pridobila služnost za zemljišče v pasu dveh metrov na vsaki strani stopnic, so odgovor pristojnih povzeli pri Mariborinfo.

Profimedia

Mestne oblasti bi adrenalinski park gradile na drugi lokaciji

Kljub temu, da postavitev ziplina na Kalvariji ni mogoča, pa na mariborski občini o vzpostavitvi adrenalinskih spustov vendarle razmišljajo. Zipline bi speljali na območju Pohorja, v sklopu ureditve območja okoli reke Drave, ki bi vključevala promenado, pa bi ga speljali tudi čez Dravo.

"Na območju Koroškega mostu je tako predviden manjši adrenalinski park s plezalno steno in z adrenalinskim spustom do nabrežja, predvidene pa so tudi celovita prenova stolpa ob Koroškem mostu, izgradnja dvigala in ureditev parkirišča ob Koroški cesti," so zapis Mestne občine Maribor povzeli pri Mariborinfo.
 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ