Š. T. | 25. 3. 2023, 12:55

Ali je bolje rezervoar napolniti pred torkom? Kmalu sledi nova sprememba cen goriva

Profimedia

Preverite, ali se splača čakati do torka, ko bo vlada določila nove cene bencinskega in dizelskega goriva.

Vsaka dva tedna vlada usklajuje oziroma na novo določa cene bencina izven avtocest in hitrih cest, nova sprememba bo v torek, 28. marca, nato pa naslednja 11. aprila.

Od lanske jeseni cena bencina na mediteranskih trgih ubirajo drugačno pot kot nafta na globalnem trgu, oziroma dizelsko gorivo na mediteranskih trgih. V zadnjih dveh tednih pa je bencin, merjeno v evrih, ubral podobno pot kot nafta in dizelsko gorivo, poročajo Finance.

Če je evro v zadnjih tednih izgubljal v primerjavi z dolarjem, pa se je ob povečani negotovosti v ameriškem bančnem sektorju nekoliko okrepil. V povprečju je zadnje dva tedna vreden odstotek več kot v prejšnjem obdobju.

Glede na to, da se je cena osnovne surovine v povprečju znižala, prav tako pa na izračun ugodno vpliva evro, bo zanimivo spremljati ali bo vlada zvišala trošarine. Če tega ne bo storila, je pričakovati, da bo cena bencina padla na 1,34 evra, kar bi bilo približno tri cente in pol manj kot znaša sedaj, poročajo Finance, ki ob tem opozarjajo, da se lahko zgodi, da bo vlada pocenitev na trgih izkoristila za povišanje trošarin. 

Profimedia

Pri dizlu je podobno kot pri bencinu pričakovati pocenitev, v torek naj bi liter stal 1,445 evra, oziroma šest centov manj. Izračun je narejen ob predpostavki, da država ne poseže v trošarine.

Po zadnjem dvigu trošarina za dizel znaša 0,40633 evra na liter (pred tem 0,386 evra), za bencin pa v zadnjih dveh tednih znaša nespremenjenih 0,379 evra na liter.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord