R. K. | 25. 7. 2022, 18:14

GASILEC5 ali TRR? Imamo odgovor, kaj se bo zgodilo z denarjem, ki ga Slovenci nakazujemo požrtvovalnim gasilcem!

Bobo/Profimedia/fotomontaža

Po družbenih omrežjih se ljudje že nekaj dni sprašujejo, kaj se bo zgodilo z denarnimi sredstvi, ki z donacijami romajo na račun Gasilske zveze Slovenije. Izvedeli smo, da se je nabral že zelo visok znesek.

Z največjim požarom v zgodovini Slovenije se je borilo na tisoče pripadnikov prostovoljnih gasilskih društev z vseh koncev naše države. Za požrtvovalnost in kritje stroškov, ki so nastali pri tako veliki gasilski akciji, Slovenci že dneve zbiramo prostovoljne prispevke. Najprej smo začeli sredstva zbirati s pošiljanjem SMS sporočil s ključno besedo GASILEC5 na številko 1919. Kmalu pa je med ljudmi završalo, da gasilska društva darovanega denarja od Gasilske zveze Slovenije (GZS) ne bodo nikoli prejele.

Posnetek zaslona/Facebook/Gasilci Prevalje

Začelo se je z objavo na Facebooku

Med prvimi je na to na svojem Facebook profilu opozoril znani bloger Komotar Minuta, ki je v svoji zgodbi sprva pozival ljudi, naj pošljejo sms sporočilo na omenjeno številko in prispevajo denar za slovenske gasilce.

Kmalu zatem je objavil odziv neimenovanega gasilca, ki je komentiral njegovo zgodbo. Domnevni član enega izmed prostovoljnih gasilskih društev je opozoril, da oni od tega denarja ne bodo dobili nič. "kar dobimo od zveze, je zanemarljivo malo sredstev", je med drugim pisalo v objavi.

Ob tem se je pojavil tudi poziv, naj ljudje darujejo denar neposredno na tekoče račune prostovoljnih gasilskih društev, ki so pri gašenju požara na Krasu sodelovala.

Na špekulacije se je odzval predsednik GZS

Na vse to se je v objavi na Facebooku odzval tudi predsednik GZS Janko Cerkvenik, ki je zapisal, da so pri GZS denar na podoben način zbirali tudi, ko je Slovenijo prizadel žled. Kot je zapisal, so takrat sredstva prostovoljnim gasilskim društvom, ki so sodelovala na intervenciji, razdelili v obliki gasilske opreme. 

Pojasnil je, da imajo pri GZS v skladu s statutom urejene ustrezne organe nadzora, zakonsko določeno revizijo in ustrezno poročanje finančnim ustanovam ter zaključil: "Odgovorno trdim, da GZS nikoli od zbranih sredstev ni vzela niti centa. Če lahko kdo dokaže drugače, ga vabim, da se prepriča."

Posnetek zaslona/Facebook/Gasilci Prevalje

Društva ne bodo prejela denarja, ampak opremo

Čeprav na klice in elektronsko pošto niso odgovarjali, so se v sporočilu za javnost nazadnje vendarle oglasili tudi v GZS. Sporočili so, da zanikajo komentarje, ki krožijo v javnosti, zlasti pa na družbenih omrežjih, da donacije občanov ne bodo porabljene namensko. Zagotovili so, da so sredstva strogo namenska, "Gasilska zveza Slovenije jih bo v celoti po sprejetem ključu razdelila med sodelujoča gasilska društva in o tem obvestila slovensko javnost"

Bobo

Koliko sredstev se je nabralo do sedaj?

Po podatkih zveze se je do zjutraj z akcijo zbralo že 329.487 evrov SMS donacij, poleg tega so prejeli še 56.430 evrov donacij, nakazanih na transakcijski račun GZS. Ob tem se vsem donatorjem zahvaljujejo, da podpirajo neizprosen boj slovenskih gasilcev z obsežnim požarom na Krasu.