P.M. | 17. 1. 2023, 22:08

Ali veste, v katerem primeru med bolniško ne boste dobili denarnega nadomestila?

Profimedia

Zaradi sezonskih bolezni je v zimskem času več odsotnosti z dela. Da bi delodojalcu dokazali upravičenost izostanka, pa potrebujemo bolniški list.

Ko je zavarovanec upravičeno zadržan od dela, mu pripada nadomestilo plače za delovne dni oziroma delovne ure, je zapisano na strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Če je razlog zadržanosti bolezen, poškodba izven dela ali poškodba po tretji osebi izven dela, nadomestilo bremeni delodajalca ali samostojnega zavezanca prvih 20 delovnih dni. Od vključno 21. delovnega dne pa gre nadomestilo v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja, in sicer za obdobje zadržanosti od dela od vključno 1. 3. 2022 dalje (tudi, če se je zadržanost od dela začela že pred 1. 3. 2022).

V primeru, da smo na bolniškem staležu, moramo upoštevati navodila, ki nam jih je predpisal osebni zdravnik, od ležanja in počitka doma do tega, ali gremo lahko tudi na svež zrak.

Profimedia

Za nadzor trije kontrolorji

Nadzor nad tem, da med koriščenjem bolniškega dopusta ne kršimo zdravnikovih navodil, opravljajo laični kontrolorji, navaja N1. "A le za čas, ko nadomestilo plače krijejo sredstva obveznega zdravstvenega zavarovanja oziroma za dolgotrajne bolniške odsotnosti," so jim pojasnili na zavodu.

"Za celotno državo so v tem primeru odgovorni trije kontrolorji, ki lahko pri svojem delu dostopajo samo do navodil za ravnanje, ki so navedena v odločbi, ne pa tudi do ostalih osebnih podatkov in naše medicinske dokumentacije," tudi navaja omenjeni medij.

Kdaj torej lahko ostanemo brez denarnega nadomestila?

Kot prvi od razlogov v vrsti je neporočanje delodajalcu o naši bolniški najpozneje tri dni po začetku bolezni. Brez denarnega nadomestila ostanemo tudi, če se brez opravičenega vzroka ne odzovemo vabilu na zdravniški pregled ali zdravniško komisijo, pa tudi, če pooblaščeni zdravnik, zdravniška komisija ali nadzorni organ ugotovi, da se ne ravnamo po navodilih za zdravljenje.

Na bolniškem staležu moramo upoštevati navodila, ki nam jih je predpisal osebni zdravnik.

Na bolniškem staležu moramo upoštevati navodila, ki nam jih je predpisal osebni zdravnik.

Profimedia

In nenazadnje, če brez dovoljenja zdravnika odpotujemo iz kraja stalnega prebivališča, smo prav tako kršili navodila in nam denarno nadomestilo v tem primeru ne  pripada.

“Izplačevanje nadomestila se zadrži za čas, dokler se zavarovanec ne javi, ne pride na pregled oziroma dokler se ne začne ravnati po navodilu zdravnika. Zavarovancu se zadržano nadomestilo izplača za ves čas opravičene zadržanosti od dela,” so za N1 pojasnili na ZZZS.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol