M. P. | 28. 4. 2022, 14:59

Ali veste, zakaj postavljamo mlaje?

Bobo

Tudi če ne živite na podeželju, ste ga gotovo že videli. Gre za trend, ki vse bolj narašča tudi v mestnih okoljih.

Na predvečer 1. maja v Sloveniji skoraj ni vasi in kraja, kjer se ne bi visoko v nebo dvigoval mlaj. Gre za skoraj do vrha obsekano in obeljeno smreko z zelenim vencem in pisanimi trakovi na koncu. Pogosto z vrha plapola tudi slovenska zastava.

Mlaj sicer lahko postavimo tudi ob kakšni drugi slovesnosti, zadnja leta zelo pogosto ob praznovanjih rojstnih dnevov, ob abrahamu in obletnicah porok.

Prvomajska praznovanja

Poleg mlaja prvomajske praznike spremlja tudi kurjenje kresov, saj je pri nas še vedno v navadi, da z mlajem počastimo delo in delavski razred ter druženje in prijateljstvo.

Celoten običaj sicer sega v predkrščansko obdobje, po nekaterih razlagah naj bi šlo takrat za čaščenje obnavljanja dreves po obdobju zime. A se je pozneje prvotni namen izgubil v času. Kljub različnim vrstam mlajev in razlogom za njihovo postavitev, pa vsi mlaji pomenijo praznovanje in veselje. 

Mlaje so najpogosteje postavljali mladi fantje v čast svojim izvoljenkam. Ponekod so jih postavljali ob določenih praznovanjih kot je birma, god, poroka - s tem mlaj postane predvsem simbol slavja.

Številne razlike, ena skupna značilnost

Mlaji so se od kraja do kraja razlikovali, za vse pa je bilo značilno, da se jih postavlja ročno. Vendar si danes ljudje vse bolj pogosto pomagajo z mehanizacijo. Čeprav ponekod pristaši tradicije še vedno prisegajo na ročno delo. Dva dni pred 1. majem so šli fantje v gozd po smreko, jo požagali, olupili ter pripeljali v vas. Dekleta so iz bršljana spletla in okrasila vence, fantje pa so pripravili vse za postavitev mlaja. 

Postavljanje mlaja s pomočjo tehnike.

Postavljanje mlaja s pomočjo tehnike.

Bobo

Mlaj je lahko le manjša okrašena veja, ena oblika mlaja je tudi velikonočna butara. Lahko je mlaj manjše drevo, ki ga nosi več oseb, kakor poznamo v jurjevskem sprevodu, lahko pa velika smreka, ki ponosno stoji sredi vasi ali mesta.

Poznajo ga tudi drugod

Najstarejši zapisi in upodobitve mlajev segajo v 13. stoletje. Takrat je francosko visoko plemstvo ob majskih praznovanjih prirejalo igre in plese ter izlete v gozdove, od tam pa so se vračali z okrašenimi ozelenelimi vejami ali manjšimi drevesci. 

Drugod po svetu postavljajo drugačne mlaje ob praznovanjih, povezanih s predkrščanskimi obredi ob nastopu pomladi, kakršni so bili v navadi tudi npr. pri starih Slovanih in starovercih.

Navada je bila splošno razširjena med plemstvom. V toku zgodovine je postavitev mlajev obveljalo kot praznovanje, vendar ni bilo več vezano le na majska praznovanja pomladi, ponovnega rojstva ter ljubezni, temveč tudi kot osebni ali družbeni praznik. Velike mlaje so postavljali ob vojaških zmagah ali odkritju spomenikov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord