D. D. | 10. 7. 2023, 11:06

Alkoholiziran voznik povzročil hudo prometno nesrečo v Pomurju (objavljene grozljive fotografije)

PGD Murska Sobota/Facebook

Voznik se je v nesreči huje telesno poškodoval. 

V naselju Skakovci v Občini Cankova je sinoči prišlo do hude prometne nesreče, so sporočili iz PU Muska Sobota. Voznik je zaradi neprilagojene hitrosti in vožnje pod vplivom alkohola izgubil oblast nad vozilom ter zapeljal levo z vozišča in trčil v več ovir, na koncu pa še v leseno brunarico.

Voznik se je v nesreči huje telesno poškodoval, lažje telesne poškodbe pa je utrpela tudi sopotnica v avtomobilu. Posredovali so gasilci PGD Murska Sobota, ki so pomagali reševalcem pri oskrbi dveh poškodovanih oseb.

Alkohol pogosto vzrok za prometno nesrečo

Alkohol je eden izmed poglavitnih vzrokov za nastanek prometne nesreče in je kot tak v porastu. Nevarnost alkohola prepoznavajo tudi sami uporabniki cest, saj kar 85 odstotkov evropskih voznikov meni, da je alkohol pogosto vzrok za prometno nesrečo. Takšno mnenje ima 93 odstotkov švedskih voznikov, v Nemčiji pa je tega mnenja nekoliko manj, 72 odstotkov voznikov. Kljub tolikšni stopnji zavedanja, da je alkohol v povezavi z vožnjo problematičen, pa problem ostaja, navaja CPK (družba za vzdrževanje cest, gradbeništvo in druge poslovne storitve).

Voznik, ki vozi pod vplivom alkohola, pomeni nevarnost za vse udeležence v cestnem prometu, saj vpliva na tiste sposobnosti, ki so za vožnjo najbolj pomembne, opozarjajo strokovnjaki.  Alkohol ter vožnja pod vplivom alkohola sta še vedno eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za prometno nesrečo.

Alkohol je eden izmed poglavitnih vzrokov za nastanek prometne nesreče.

Alkohol je eden izmed poglavitnih vzrokov za nastanek prometne nesreče.

Profimedia

Zaradi vpliva alkohola se sposobnosti voznika zelo zmanjšajo

Zaradi alkohola se zmanjšujejo naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu: zaznava, predvidevanja in presoje ter odločanja in končne izvedbe ustreznega ravnanja. Zato se zaradi vpliva alkohola že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom, opozarja AVP (javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa).

Alkohol je najbolj problematičen pri voznikih, kjer so tudi posledice prometnih nesreč najtežje, vendar pa je prav tako dejavnik tveganja za nastanek prometne nesreče pri kolesarjih in pešcih. Okrog četrtina prometnih nesreč s smrtnimi žrtvami in huje poškodovanimi je povezana z alkoholom v prometu, je še zapisano na spletni strani AVP.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol