K. Ž. | 12. 3. 2024, 09:00

Pozor, če nakupujete pri tej priljubljeni spletni trgovini! Prihajajo nove omejitve

Profimedia

Nova uredba bo veljala od aprila in veljajo za številne skupine izdelkov.

Potrošniki, ki pogosto nakupujejo pri Amazonu, se bodo morali v prihodnje hitreje odločati. Ameriško trgovsko podjetje namreč skrajšuje rok vračila za številne izdelke s 30 na 14 dni. Amazon je to potrdil v ponedeljek, poroča avstrijski oe24.

Uredba bo veljala za več skupin izdelkov, kot so elektronika, fotoaparati, pisarniški material, glasba, filmi ter videoigre. Za naprave Amazon in prenovljene izdelka pa še vedno velja 30-dnevni rok vračila. Tudi večino preostalih izdelkov bo še vedno mogoče vrniti v 30 dneh.

"Politika vračila in datum vračila bosta še naprej jasno označena pod ceno izdelka," je povedal tiskovni predstavnik Amazona. Podjetje trenutno dovoljuje samo zakonsko zahtevano obdobje vračila dveh tednov. Viri so povedali, da je sprememba v skladu s tem, kar je običajno pri trgovcih na drobno.

Profimedia

Visoki stroški

Za stranke je velika prednost, da lahko izdelke enostavno in brezplačno vrnejo. To pa povzroča visoke stroške pri spletnih trgovcih. Glede na decembrsko raziskavo Inštituta za raziskave maloprodaje EHI morajo trgovci za vsak vrnjen artikel v povprečju odšteti od pet do 10 evrov. Največ stroškov pa imajo pri preverjanju vrnjenih izdelkov in njihove kakovosti.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord