5. 3. 2024, 10:44 | Vir: STA

Robert Golob o Andreji Katič: "Prava izkušena političarka v pozitivnem pomenu besede"

Profimedia

Aktivna je bila na različnih področjih, od zavzemanja za enakost spolov do delovanja v združenju občin.

Predsednik vlade Robert Golob je v obrazložitvi imenovanja kandidatke Andreje Katič za ministrico za pravosodje dejal, da je Katič zelo primerna kandidatka za ministrico. Izpostavil je, da je dolgoletna političarka s številnimi izkušnjami tako na lokalnem kot nacionalnem nivoju, poleg tega je naloge ministrice na pravosodnem resorju že opravljala.

Po Golobovih besedah Katič že vse življenje profesionalno kariero posveča politiki. Spomnil je, da je začela v lokalni skupnosti v Velenju, kjer je bila dolga leta direktorica občinske uprave, pozneje pa je bila zelo aktivna na različnih področjih, od zavzemanja za enakost spolov do delovanja v združenju občin. Ocenil je, da je "prava izkušena političarka v pozitivnem pomenu besede".

Bobo

Katič je kariero nadaljevala na državnem nivoju. Golob je spomnil, da je bila leta 2014 izvoljena za poslanko, nato pa je bila do marca 2018 ministrica za obrambo. Dve leti je bila tudi ministrica za pravosodje v mandatu vlade Marjana Šarca, nato pa je nadaljevala delo na lokalnem nivoju, dokler ni v mandatu zdajšnje vlade postala državna sekretarka na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj.

"Moja odločitev zanjo je bila sorazmerno enostavna. Gre za eno najbolj izkušenih kandidatk, predvsem pa za kandidatko, ki je na tem resorju že opravljala naloge ministrice, zato verjamem, da bo tudi sredi mandata zastavljene naloge, ki jih ni malo, lahko začela opravljati v polnem zamahu. Verjamem, da je zelo primerna kandidatka za ministrico," je dejal Golob.

Bobo

Poslanci bodo danes odločali o predlogu, da se za novo pravosodno ministrico imenuje dosedanjo državno sekretarko na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj Andrejo Katič. Če jo bo DZ potrdil, bo Katič že v drugo prevzela vodenje pravosodnega resorja. Za danes je na ministrstvu predvidena tudi primopredaja poslov.

Novega kandidata oz. kandidatko za pravosodnega ministra so SD in premier iskali po odstopu Dominike Švarc Pipan. Slednja se je z ministrske funkcije poslovila po tistem, ko je kot predstojnica ministrstva podpisala pogodbo o nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, vredno 7,7 milijona evrov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol