19. 1. 2023, 14:13 | Vir: STA

Prebivalci tega slovenskega kraja zahtevajo pravico do zdravega okolja

Bobo

Občina je v desetih letih pošiljala različnim vladam opozorila na težave in je sprožila več pravnih postopkov, pri katerih bo vztrajala.

Varuha človekovih pravic Petra Svetino so med obiskom v Ankaranu domačini opozorili na domnevno kršenje pravice do zdravega okolja zaradi vplivov koprskega pristanišča. Župan Gregor Strmčnik predlaga tristranski sporazum z državo in Luko Koper.

Svetina je v izjavi za javnost po srečanju povedal, da se je srečal s civilno iniciativo, ki si prizadeva za zmanjšanje svetlobne in hrupne obremenitve kraja zaradi delovanja pristanišča. Varuh je Ankarančane pozval, da vložijo formalno pobudo, in napovedal, da jo bodo resno obravnavali ter "poskrbeli za to, da se kršitve, če jih bomo ugotovili, odpravijo in da se ne ponavljajo".

Župan Strmčnik je poudaril, da imajo krajani že dolga leta težave z motečimi vplivi pristanišča, kar po njegovem mnenju sega na področje človekovih pravic, "ki so v Ankaranu že več leti sistematično kršene". Kot je dejal, je "licemerno" govoriti o rekordnih gospodarskih dosežkih Luke Koper, ob tem pa preslišati težave ljudi.

STA

Spomnil je, da je občina v desetih letih pošiljala različnim vladam opozorila na to težavo in da je sprožila več pravnih postopkov, pri katerih bo vztrajala. Izrazil je željo, da bi se za reševanje problema zavezali s tripartitnim sporazumom med občino Ankaran, Luko Koper in državo, ki bi nastopila v dveh vlogah, in sicer kot večinska lastnica Luke Koper ter kot pripravljavka državnega prostorskega načrta za območje pristanišča.

Svetina je govoril tudi s predstavniki Društva upokojencev Ankaran. Ti so opozorili, da v Ankaranu ni doma za starejše. Svetina je dejal, da sta se poznejšem pogovoru z županom strinjala, da mora lokalna skupnost poskrbeti za lokalno prebivalstvo in da je treba iti v smer deinstitucionalizacije.

Svetina je obiskal tudi nastanitveni center na Debelem rtiču in pohvalil občino Ankaran za sprejem ukrajinskih beguncev. Izrazil je upanje, da bodo begunci lahko ostali tam oziroma da bo urad za oskrbo in integracijo migrantov lahko še naprej uporabljal prostore ministrstva za notranje zadeve.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol