A. B./STA | 13. 11. 2022, 19:01

Nataša Pirc Musar tarča obtožb: je res kršila volilni molk?

Borut Živulović/BOBO

Predsedniška kandidata po večmesečnih kampanjah, snidenjih s prebivalci in mnogih volilnih soočenjih niti na dan volitev nista počivala. Oba sta že v dopoldanskih urah oddala svoj glas. 

Zmagovalec jesenskih predsedniških volitev bo predstavljal državo navzven in bo novi vrhovni poveljnik obrambnih sil. Predsednik tudi razpisuje volitve v DZ, razglaša zakone, postavi in odpokliče veleposlanike, izdaja listine o ratifikacijah, odloča o pomilostitvah, podeljuje odlikovanja ter imenuje ali predlaga nekatere funkcionarje. Prevzem predsedniške funkcije tako prinaša pomembno vlogo za tistega, ki bo nasledil aktualnega predsednika Boruta Pahorja.

Predsedniška kandidata Anže Logar in Nataša Pirc Musar v zadnjih mesecih nista imela časa za počitek, pobrskali smo, kaj sta počela na to odločilno nedeljo. 

Glas sta oddala v dopoldanskih urah 

Oba predsedniška kandidata sta svoj glas oddala že v dopoldanskih urah. Čeprav je bil v objavi na Twitterju glede oddaje svojega glasu Logar nekoliko redkobeseden, zapisal je namreč le "moj glas na predsedniških volitvah je oddan", je Pirc Musarjeva v objavi posebno zahvalo namenila vsem, ki so ji v tem času stali ob strani. Na volišče je prišel v družbi partnerice in vidno dobro razpoložen. "Danes pakiramo, hčerka jutri odpotuje za tri dni na tabor, se že zelo veseli, skuhal bom kosilo in dan preživel v krogu družine," je povedal na volišču. Kasneje je ob vstopu v svoj štab novinarjem rekel, da je skuhal dobro kosilo. 

"Takšne kampanje v Sloveniji še ni bilo. Ponosna sem na svoje v štabu, na vse prostovoljke in prostovoljce, malo pa seveda tudi nase. Zadovoljna sem, vsem en velik srčen hvala. Veselim se novih izzivov," je zapisala in tako kot Logar priložila fotografijo trenutka, ko je oddala svojo glasovnico. 

Je Pirc Musarjeva zares kršila volilni molk? 

Mnogi uporabniki so pod objavo Pirc Musarjeve zapisali, da je danes dan volilnega molka, zato naj njene besede po zakonu ne bi bile dovoljene. Po zakonu volilni molk opredeljuje čas, ko je prepovedano izvajati volilno kampanjo. V tem času je prepovedana dejavnost, ki bi volivce napeljevala k izbiri, zato volilnega molka ni kršila. Tovrstnih komentarjev pod Logarjevo objavo ni mogoče zaslediti. Oba sta podala tudi izjavo za medije, v kateri sta spodbudila k udeležbi na volitvah, ki se glede na podatke do 16. ure izkazuje za višjo kot pred petimi leti.

Do 16. ure volilo 36,73 odstotka Slovencev, in sicer 622.317 volilnih udeležencev.

Najvišja volilna udeležba je bila v volilni enoti Kranj, in sicer 38,61-odstotna, najnižja pa v volilni enoti Maribor, in sicer 33,63-odstotna. Volilni okraj z najvišjo udeležbo je Škofja Loka 2 (48,03 odstotka), z najnižjo pa Piran (25,31 odstotka). 

Volilni molk večkrat kršen 

Do 16. ure je v drugem krogu volitev predsednika republike glasovalo 622.317 volivk in volivcev oz. 36,73 odstotka volilnih upravičencev, so sporočili z Državne volilne komisije. Najvišja volilna udeležba je bila v volilni enoti Kranj, in sicer 38,61-odstotna, najnižja pa v volilni enoti Maribor, in sicer 33,63-odstotna.

Borut Živulovič/Bobo

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je po kampanji za volitve predsednika republike začel v petek opolnoči, do danes do 16.30 prejela 84 obvestil o domnevnih kršitvah, je objavilo ministrstvo. Inšpektorat RS za notranje zadeve obravnava 41 zadev, za katere obstaja sum kršitve volilnega molka. Med zadevami, ki jih obravnava inšpektorat, se jih največ nanaša na domnevne kršitve volilnega molka s spornimi objavami in vsebinami na televizijah in družbenih omrežjih, sledi deljenje letakov v hišne predalčnike.

Borut Živulović/BOBO

Za kršitve volilnega molka so predvidene globe od 800 do 3000 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 300 do 600 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje, od 250 do 500 evrov za pravno osebo ali samostojnega podjetnika ter od 150 do 250 evrov za posameznika.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord