J. B. | 31. 1. 2023, 10:02

Anže Logar, ki je sit stricev iz ozadja in utrujen zaradi razdeljenosti Slovenije, razkril svoj načrt za "nekaj velikega"

Profimedia

Kam je izginil nekdanji kandidat za predsednika Slovenije? Poraženec na zadnjih volitvah se pripravlja na vrnitev, ki bi lahko po njegovih besedah naši državi prinesla revolucionarne spremembe.

Odkar je moral Anže Logar na lanskih predsedniških volitvah priznati premoč Nataši Pirc Musar, se je bolj kot ne umaknil iz slovenske politične javnosti. Prav tako ne gre pričakovati, da se bo že jutri vrnil v politiko, čeprav je med gostovanjem v studiu 24ur priznal, da ne sedi križem rok.

Anže Logar se pripravlja na vrnitev, ki bo po njegovih besedah v slovensko politiko po njegovih besedah prinesla nekaj novega, svežega in predvsem drugačnega. Navsezadnje je že po koncu predsedniških volitev napovedal, da smo "na pragu nečesa velikega".

Profimedia

"Predvsem sem se odločil, da bom sporočilo, ki je v času predsedniške kampanje dobilo širok odmev, udejanjal še naprej," je je v oddaji 24ur zvečer dejal Anže Logar in ponudil dodaten vpogled v svoje razmišljanje.

Utrujen od binarnega sistema

Logar meni, da sta javni prostor in politična sfera v Sloveniji preveč binarna oziroma razdeljena. Zato se bo v prvi vrsti zavzemal za boljše sodelovanje med tistimi, ki dajejo rdečo nit slovenski politiki.

"Jaz sem utrujen od tega binarnega sistema. Če obrnemo zgodbo. Koliko časa lahko strici iz ozadja močno vplivajo na slovensko sceno? Toliko časa, dokler vsi verjamejo, da so strici iz ozadja. Ker se bo potem vsak, ki bo soočen s sporočilom strica iz ozadja, avtomatično samocenzuriral in nekaj naredil. V trenutku, ko se bodo ljudje odločili, da je nekaj prav in to naredili, se ta moč reducira na bistveno manjši vpliv."

Logar, ki pravi, da se pri uresničevanju svojih ciljev ne bo omejeval z nobeno svetovno nazorsko opredelitvijo, želi do junija oblikovati nekakšno platformo sodelovanja, kar vidi tudi kot "neko obliko široke razprave o ključnih temah, ki so razvojne narave, ki terjajo analizo aktivnega stanja, potem pa možne rešitve, ki vključujejo najširši možni spekter sogovornikov".

Edina pot je, da pokažemo, da obstaja tretja pot

Pri oblikovanju svoje platforme sodelovanja bo prisluhnil tako glasu vidnejših predstavnikov kot tudi drugih prebivalcev države. "Na podlagi tega bomo potem oblikovali razprave. O gospodarstvu, zunanjepolitični usmeritvi Slovenije, političnem dialogu, volilnem sistemu. To so vse teme, ki jih moramo znotraj Slovenije razrešiti," je prepričan Logar, ki je dodal: "Mislim, da je edina pot, da pokažemo, da obstaja tretja pot – pot dialoga preko neke take platforme sodelovanja."

Profimedia

Kljub temu, da želi "odkriti tretjo pot", se Anže Logar ne misli kar tako odpovedati tudi svoji politični poti znotraj stranke SDS. "Te stvari se ne izključujejo. Jaz grem na pot za več, ne pot za manj. Ne grem v ločitev enega in drugega. Težko verjamem, da bi iniciativo, ki želi ljudi povezati onkraj politike, posamezne sogovornike, nekdo ocenil kot nekaj, kar škoduje posamezni politični opciji," je prepričan Logar.

Janša? Vse opcije so odprte

Nekdanji predsedniški kandidat je zanikal namigovanja, da za njegovo idejo stoji Janez Janša, na vprašanje, ali bi lahko v prihodnje zamenjal slednjega na čelu SDS, pa je pripomnil: "Odgovor Janše, da so vse opcije odprte, si razlagam natanko tako, kot je bil izrečen – vse opcije so odprte. Zgodovina ali pa politično življenje nas uči, da se vedno lahko zgodijo presenečenja. Moj politični kapital, ki je zgolj sredstvo, da lahko v Sloveniji nekaj naredimo, je drugotnega pomena. Pomembno je, da prenehamo s temi delitvami. Ne želim, da moji otroci odraščajo v sistemu, kjer se bo opredeljevalo za' ali proti', ampak želim, da prevlada dialog."