10. 10. 2023, 22:21 | Vir: STA

Sodelovanje za prihodnost: Anže Logar s podjetniki o težavah slovenskega gospodarstva

Žiga Živulovič jr./Bobo

Na prvi tribuni maja ustanovljene Platforme sodelovanja se je njen pobudnik in ustanovitelj pogovarjal s trojico vidnih gospodarstvenikov.

Poslanec SDS Anže Logar je na prvi tribuni Platforme sodelovanja, ki so jo ustanovili letos spomladi, gostil gospodarstvenike, s katerimi se je pogovarjal o razvojni prihodnosti slovenskega gospodarstva. Logar je izjavi za medije znova poudaril, da namen platforme ni preoblikovanje v stranko, temveč vzpostavitev prostora za razpravo.

Sogovorniki kritični do visoke obdavčitve podjetij

Na okrogli mizi z naslovom Slovenija v razvojnih megatrendih, ki jo je povezoval Logar, so v ljubljanski Festivalni dvorani sodelovali predsednik uprave NLB, predsednik nadzornega sveta Združenja bank Slovenije in predsednik AmCham Slovenija Blaž Brodnjak, soustanovitelj trboveljskega podjetja Dewesoft Jure Knez ter ustanovitelj in direktor podjetja Duol Dušan Olaj.

Gospodarstveniki so z Logarjem spregovorili o lastnih izkušnjah z razvojem gospodarstva in z občinstvom delili svoje poglede na gospodarsko prihodnost Slovenije. Kritični so bili do visoke obdavčitve slovenskih podjetij in ocenili, da Slovenija glede spodbujanja gospodarstva zaostaja za drugimi državami v regiji.

Boštjan Podlogar/Bobo

Kaj je pomembno za prihodnost gospodarstva?

Brodnjak je na okrogli mizi dejal, da prihodnost slovenskega gospodarstva vidi v želji po uspehu. "Ob vsakem neuspehu se moramo pogovoriti, zakaj nam ni uspelo, in se iz napak učiti, da bomo tako uspešnejši," je poudaril. Za čim večji uspeh pa moramo biti sposobni preseči "ideološke pregrade v svojih glavah", je dodal.

Podjetnik Jure Knez je poudaril, da ima Slovenija potencial za gospodarski razvoj, a da bi si morala "vsaka slovenska vlada po volitvah zastaviti temelj, ki definira temeljne vrednote, ki jih želimo v Sloveniji gojiti". Dodal je še, da bi morali po njegovem gojiti vrednoto dela, saj se "dandanes bolj splača biti na zavodu za zaposlovanje, kot pa delati".

Anže Malovrh/STA

Gospodarstvenik Dušan Olaj pa je opozoril, da se mora država za boljši gospodarski razvoj posvetiti vlaganju denarja v raziskave, znanost in tehnične inovacije.

Govorili tudi o staranju prebivalstva in padanju rodnosti

Dotaknili so se tudi sprememb na trgih dobrin in storitev. Posebej so naslovili problematiko staranja prebivalstva in padanja rodnosti, ki za vitalnost gospodarstva po besedah udeležencev dogodka predstavljajo velik izziv. Posebno pozornost pa so namenili hitremu razvoju in adaptaciji novih tehnologij ter podnebnim spremembam.

Društvo s polnim imenom Platforma Sodelujmo za prihodnost je bilo ustanovljeno 31. maja letos in ima 12 ustanovnih članov. Poleg Logarja in podpredsednice Romane Jordan so to še Alja Brglez, Eva Irgl, Matej Avbelj, Igor Masten, Jernej Pikalo, Mitja Čander, Rok Ravnikar, Igor Hustič, Mark Boris Andrijanič in Mirko Požar.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol