6. 12. 2023, 14:43 | Vir: STA

Aplikacija eSamonaročanje se bolje prilagaja potrebam uporabnikov (toliko stane njeno mesečno vzdrževanje)

Bobo/Žiga Živulović

Aplikacija podpira tudi prijavo z novo elektronsko osebno izkaznico.

Aplikacija eSamonaročanje, ki omogoča naročanje na termin obiska na upravnih enotah, podpira tudi prijavo z novo elektronsko osebno izkaznico. Nova storitev je v lasti države in deluje na državnem računalniškem oblaku, za razvoj aplikacije pa so namenili nekaj več kot 288.000 evrov, so pojasnili na ministrstvu za digitalno preobrazbo.

Pogodbo za razvoj aplikacije je marca letos podpisala takratna ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, zaradi reorganizacije državne uprave pa je izvajanje prešlo v delovno področje ministrstva za digitalno preobrazbo, ki financira razvoj in vzdrževanje aplikacije.

Mesečni pavšal za osnovno vzdrževanje znaša 1830 evrov, druge vzdrževalne aktivnosti pa se plačujejo po dejanski porabi. Za uvajanje na organe bodo plačali 390,40 evra na vzdrževalca na dan, za podporo naročniku 488 evrov na vzdrževalca na dan, za nadgradnje pa 536,80 evra na vzdrževalca na dan.

Nebojša Tejić/STA

Načrtujejo uvedbo na vse upravne enote

Prejšnjo informacijsko rešitev UeNaročanje so zamenjali, saj je bila najeta in je delovala na platformi zunanjega ponudnika, ob tem pa se je pogodba iztekla v začetku decembra. "Novo informacijsko rešitev smo razvili zato, da smo prebivalcem zagotovili kontinuiteto storitve rezervacije terminov za obisk upravne enote," so na ministrstvu odgovorili. Aplikacijo lahko bolje prilagajajo potrebam uporabnikov, saj je lastna rešitev države in deluje na državnem računalniškem oblaku.

Nova aplikacija omogoča vse funkcionalnosti, ki jih je omogočala prejšnja, in nekatere druge. Zaradi uporabe skupnih gradnikov, na primer storitve za prijavo SI-PASS, varnostne sheme in povezanosti s portalom eUprava, omogoča enotno uporabniško izkušnjo, ki je bolj skladna z drugimi digitalnimi javnimi storitvami. "Ker je država lastnik nove rešitve, jo lahko tudi lažje sproti nadgrajuje in prilagaja aktualnim tehničnim, vsebinskim in varnostnim okoliščinam," so navedli na ministrstvu.

Aplikacija eSamonaročanje od ponedeljka deluje na petih upravnih enotah, ki so doslej uporabljale sistem UeNaročanje, to so upravne enote Ljubljana, Celje, Novo mesto, Litija in Logatec. Na ministrstvu pa načrtujejo uvedbo na vse upravne enote, kasneje pa tudi na druge državne organe, ki bodo za to zainteresirani.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol