Uredništvo | 20. 11. 2023, 09:32

Asta Vrečko iskreno o pretresljivi izgubi, ki ji je zaznamovala življenje

Žiga Živulovič jr./Bobo

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je nastopila na spominski slovesnosti svetovnega dneva spomina na žrtve prometnih nesreč, kjer je delila svojo pretresljivo osebno izkušnjo.

V luči svetovnega dneva spomina na žrtve prometnih nesreč je na spominski slovesnosti nastopila tudi slovenska ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki ji ta dan seže še posebej globoko v srce. Spominske slovesnosti se ni udeležila prvič, je uvodoma dejala ministrica, leta prej se je je namreč udeležila, ko je utrpela lastno hudo izgubo.

"Bil je 14. november 2011. Ob 14.00 se je na Kozjanskem zgodila avtomobilska nesreča. Neprilagojena hitrost na nepreglednem delu ceste. V avtomobilu so bili trije ljudje. Ena izmed njih je izgubila življenje," je zapisala.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Asta Vrečko (@astavrecko)

"Ime ji je bilo Alja. Bila je študentka in imela je 21 let. Bila je moja mlajša sestra. Bil je ponedeljek in imela sem predavanje. Bil je 14. november 2011 in to je najbolj žalosten dan v mojem življenju."

"Alja je umrla zaradi neprilagojene vožnje mladega voznika kot sopotnica na zadnjem sedežu. Voznik ni nikoli odgovarjal na sodišču, saj se je sodnemu postopku uspešno izogibal do zastaranja primera," je nadaljevala ministrica. "Nesreče so hipne. Trenutek nepazljivosti. Objestna vožnja. Voznik pod vplivom substanc, neprimeren za vožnjo, sprejme napačno odločitev. Sede za volan," je opozorila.

STA

Vodja Varne poti, Robert Štaba, je bil eden izmed prvih, ki je obiskal dom ministrice ter njej in njeni mami nudil pomoč, razumevanje in oporo. Ravno zaradi tega razloga podpira vsa netrudna in pomembna prizadevanja nevladnih organizacij in države za večjo varnost v prometu.

Kaj je svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč?

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč, ki ga pod okriljem Združenih narodov, Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in Evropskega združenja prometnih nesreč zaznamujemo od leta 2007, nam nudi priložnost opozarjanja na dejstvo, da je varnost na cestah mogoče doseči z odgovornim ravnanjem v prometu. V Zavodu Varna pot dan spomina sporoča, da so posledice prometnih nesreč nesprejemljive.

V soboto je tako v ljubljanski mestni hiši potekala prireditev, na kateri so poudarili odgovornost vsakega posameznika za prispevek k boljši prometni varnosti. Na pobudo Zavoda Varna pot pa so v četrtek na ljubljanskih Žalah ob 10. obletnici umestitve osrednjega spomenika žrtvam prometnih nesreč položili tudi venec.