N. V. | 5. 9. 2023, 13:47

Žalostna izpoved iz otroštva, ministrica Asta Vrečko odprla dušo: "Ko sem bila stara šest let, je moj oče ..."

Žiga Živulović j.r./Bobo

Znana slovenska političarka je delila svojo osebno zgodbo.

Ministrica za kulturo in novoizvoljena koordinatorka Levice Asta Vrečko je za revijo Onaplus spregovorila o svojem otroštvu brez očeta in z mamo samohranilko. Čeprav zdaj zaseda pomembno politično funkcijo in se zdi, da ji patriarhat ni nikoli pristrigel kril, sama pravi, da se je s patriarhatom v življenju pogosto srečala. Odraščala je namreč brez očeta.

Odraščanje z mamo samohranilko jo je oblikovalo v močno žensko

"Moj oče si je vzel življenje, ko je bila sestra stara eno leto, jaz pa šest. Odraščali sva sami z mamo, ki je kot samohranilka nenehno doživljala mizogine odzive okolice, poglede stran, ko je bilo treba spregovoriti o razmerah, v katerih smo se znašli," je Astra Vrečko spregovorila o svoji težki izkušnji iz otroštva in tudi mami Zdenki Vrečko, nekdanji kandidatki za poslansko stranko Zares, ko je bil njen predsednik še Gregor Golobič.

"V začetku devetdesetih let je bilo zavedanje o okoliščinah samomorov, o tem, kaj ljudi privede do tega koraka, na veliko nižji ravni, kot je danes," razlaga o težkem otroštvu.

"Patriarhalna družba se od te, v kateri sem odraščala, od te, v kateri živim danes, seveda razlikuje, a patriarhat je še kako živ. Prav zato je feminizem, boj za emancipacijo še vedno ključen," prizna, da se je v življenju soočala z avtoriteto moških.

Borut Živulović/BOBO

Imela srečo, da je odraščala z močnimi ženskami, feministkami, ki so jo že zgodaj naučile, da se ne sme podrejati predstavam o tem, česa naj bi bila kot ženska (ne)zmožna, razlaga. Kasneje pa jo je v močno žensko, ki danes opravlja pomembne politične naloge, še dodatno oblikoval študij, še prizna.

Ni uspešna le na kariernem področju – ima srečno družino

Kulturna ministrica je uspešna tudi na družinskem področju. S partnerjem Sašem Slačkom Brlekom imata tri leta staro hčerko Varjo.

Njen partner je leta 2019 na listi Levice kandidiral na volitvah za Evropski parlament, sicer pa je zaposlen na fakulteti za družbene vede kot znanstveni sodelavec raziskovalec. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord