2. 3. 2024, 11:47 | Vir: STA

Dobra novica za Slovence v Avstraliji: zdaj se bodo lahko bolj povezali z domovino

Profimedia

Slovenci v Avstraliji so zopet obudili radijsko postajo.

Slovenci v Avstraliji so nedavno znova dobili radijsko oddajo. Oddaja, ki je delno v slovenskem in delno v angleškem jeziku, je na sporedu lokalne radijske postaje v Sydneyju vsako soboto, predvidoma od tega meseca pa bodo slovenščino na radiu znova poslušali tudi v Melbournu, so sporočili z urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Profimedia

Slovenska skupnost v Avstraliji je aprila lani izgubila svojo redno tedensko oddajo na nacionalnem radiu SBS, ki je bila na programu od leta 1975. Še posebej za prvo generacijo priseljencev je bila slovenska oddaja po navedbah urada pomemben vir novic tako iz Slovenije kakor tudi o dogajanju v slovenski skupnosti v Avstraliji.

Predstavniki vseh slovenskih organizacij v Sydneyju so se zato odločili obuditi radijsko oddajo, tokrat na lokalni radijski postaji 89.3 2GLF. Njen signal pokriva območja, kjer živi največ Slovencev v Sydneyju in omogoča poslušanje radijskih oddaj tudi preko spleta.

Oddaja Glas avstralskih Slovencev je od 24. februarja na sporedu vsako soboto ob 8. uri po krajevnem času. Sprva bo trajala eno uro, že v aprilu pa naj bi jo podaljšali na dve uri tedensko.

Namenjena je pomembnim novicam iz Slovenije ter predvsem obveščanju o dogajanju v slovenski skupnosti v Avstraliji. Da bi pritegnili čim več poslušalcev druge in tretje generacije priseljencev, ki slovenščine ne znajo več tako dobro, je del oddaje v angleščini.

Za obuditev oddaje si prizadevajo tudi Slovenci v Melbournu. Na lokalni radijski postaji 3ZZZ jo bodo predvidoma začeli predvajati ta mesec, na sporedu pa bo ob nedeljah ob 7. uri po krajevnem času.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord