L. PA. | 19. 9. 2023, 14:36

Prošnje so uslišane: na ljubljanskih avtobusih bo vožnjo končno mogoče plačevati s karticami!

Žiga Živulović jr./BOBO

Se izogibate vožnji z avtobusom, ker nimate kartice Urbana ali pa jo vsakič pozabite napolniti, s plačevanjem s telefonom pa imate slabe izkušnje? Tega bo zdaj – končno – konec.

Na Ljubljanski potniški promet je skozi leta letelo kar nekaj kritik, a vse kaže, da so si vsaj eno od njih, in sicer pripombo, kako je mogoče, da na ljubljanskih avtobusih vožnje še kar ni mogoče plačati kako drugače kot s kartico Urbana (na katero je treba, če nimate mesečne Urbane, predhodno naložiti sredstva) ali s telefonom, vzeli k srcu.

Danes je namreč podjetje Mastercard Slovenija skupaj s predstavniki LPP in mestne občine, pa tudi podjetij NLB in Margento R&D predstavilo novo digitalno rešitev: plačevanje voženj s plačilno kartico Mastercard. Inovacijo so predstavili ravno v času evropskega tedna mobilnosti.

Žiga Živulović Jr./Bobo

Po besedah podžupana Ljubljane Roka Žnidaršiča gre za pomemben trenutek v popularizaciji javnega prometa v Ljubljani, saj so prav tehnološke rešitve ključna nadgradnja življenja v mestih. "Pogosto slišimo kritike na račun javnega prometa v Ljubljani, a po mojem mnenju je bilo zdaj res veliko narejenega," je dodal.

Nedavno je bila namreč predstavljena prenovljena aplikacija Urbana, v katero se lahko sredstva enostavno nalagajo s kreditno kartico Mastercard. Ta bo olajšala uporabo javnega prometa predvsem prebivalcem Ljubljane, ki se z avtobusi vozijo pogosto.

Tisti, ki avtobus potrebujejo le nekajkrat letno in turisti pa bodo še posebej veseli komplementarne storitve, ki bo omogočila, da lahko avtobus enostavno plača vsakdo, ki ima v žepu ali pa na telefonu vsaj eno brezstično plačilno kartico.

Na tak način, so povedali govorci na dogodku – poleg Roka Žnidaršiča še poslovni direktor pri Mastercard Slovenija Luka Gabrovšek, namestnik direktorja LPP Rok Vihar, pomočnik člana uprave NLB Simon Steinman in direktor podjetja Margento R&D Žiga Schmidt – želijo pridobiti tudi tiste, ki bi šli na avtobus le nekajkrat letno, pa se jih izogibajo prav zato, ker ne vedo, kako bodo plačali.

Ciljna skupina pa so seveda tudi turisti, ki bi jim radi čim bolj olajšali premikanje po mestu. Na splošno si mestna občina prizadeva, da bi bilo v letošnjem letu turistom čim več storitev enostavno dostopnih s plačilnimi karticami. 

Žiga Živulović jr./Bobo

Edina ugodnost, ki jo bodo obdržali samo uporabniki Urbane, ne pa tudi tisti, ki bodo vožnje plačevali s karticami, je možnost prestopanja v roku 90 minut. Te možnosti v primeru plačila s plačilno kartico ne bo, saj se bo to plačilo obnašalo povsem enako kot do zdaj plačilo z Valu Moneto.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol