D. D. | 4. 9. 2023, 07:02

Stranke velike slovenske banke čakajo podražitve (preverite, za katere storitve boste plačali več)

Profimedia

Stranke Nova KBM s 1. novembrom čakajo podražitve. Bodo dražile tudi preostale banke?

Nova KBM je svojim strankam poslala obvestilo o podražitvah, ki bodo v veljavo stopile 1. novembra. Na nas se je obrnila nezadovoljna bralka, zato smo preverili, kaj je botrovalo odločitvi banke in ali bodo dražile tudi ostale večje slovenske banke.

Kot so za Metropolitan.si povedali na NKBM, skrbno spremljajo razmere na trgu, odločitve regulatorjev in siceršnje gospodarske razmere ter v skladu s tem prilagajajo cenovno politiko banke. "Obenem si nenehno prizadevamo, da strankam zagotavljamo sodobne in vrhunske storitve po njihovi meri," so povedali in dodali, da banka že dlje časa ni spreminjala nadomestil.

Banka že dlje časa ni spreminjala nadomestil.

Banka že dlje časa ni spreminjala nadomestil.

Profimedia

Kaj se bo podražilo?

Njihov najpriljubljenejši paket Komplet se bo podražil s 4,99 na 5,80 evra na mesec, a bodo vanj po novem vključili pet direktnih bremenitev in neomejeno število trajnih nalogov. 

"Ceno Paketa Komplet spreminjamo prvič od njegove uvedbe, vendar smo obenem poskrbeli za dodatni ugodnosti. Odslej bo v tem izjemno priljubljenem paketu, ki ga uporablja že več kot 200.000 strank Nove KBM, poleg že tako bogate vsebine še 5 direktnih bremenitev SEPA (SDD) in neomejeno število trajnih nalogov. Prepričani smo, da naša ponudba ohranja dobro razmerje med storitvami in ceno ter da stranke prepoznajo dodano vrednost novih ugodnosti, ki so vključene v ponudbo, so še povedali."

Podražilo se bo tudi SMS obveščanje obveščanje o transakcijah s plačilno kartico, in sicer z enega evra na evro in pol.

Plačilni nalog se bo podražil z 38 na 40 centov, izvedba direktne bremenitve pa s 26 na 30 centov. Opomini se bodo tudi nekoliko podražili. Prvi opomin bo stal največ 2,70 evra (zdaj dva evra), drugi največ 5,40 evra (zdaj štiri evre), vsak nadaljnji pa največ 8,70 evra (zdaj pet evrov).

Stranke Nove KBM pa bodo po žepu udarili tudi višji stroški odobritve kredita s hipoteko. Ti zdaj znašajo 450 evrov, po novem pa bodo 1,70 odstotka posojila in najmanj sto ter največ 600 evrov. Dražja pa bo tudi sprememba kreditne pogodbe. Še vedno bo znašala 1,80 odstotka od stanja dolga, a bo strošek omejen na največ 500 evrov (zdaj 400 evrov).

V praksi to pomeni, da kdor ima več kot 28.000 evrov posojila, bo po novem za spremembo kreditne pogodbe plačal 500 evrov.

Tudi stranke banke Sparkasse s 1.10. 2023 čaka nekaj podražitev.

Tudi stranke banke Sparkasse s 1.10. 2023 čaka nekaj podražitev.

Profimedia

Kaj pa preostale banke?

Zanimalo nas je, kakšne podražitve, če sploh, uvajajo pri drugih večjih slovenskih bankah. Kot so nam sporočili iz DBS, trenutnih novih podražitev ne načrtujejo, prav tako ne tudi naša največja banka NLB.

Medtem pa stranke banke Sparkasse s 1.10. 2023 tudi čaka nekaj podražitev, vezane na ukinitev dostopov do spletne in mobilne banke z generatorji enkratnih gesel in certifikati. Druge postavke pa ostajajo nespremenjene, so sporočili iz banke.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol