Ž.A. | 24. 1. 2023, 15:31

Barbara Mihelič: "V zadnjih letih se Slovenci prebujamo tudi v živaloljubni smeri in podpiramo dobrobit živali"

Metropolitan Slovenija

Z Barbaro Mihelič, direktorico javnega zavoda Živalski vrt Ljubljana, smo poklepetali o Mestnem zavetišču, ki je v Ljubljani in pokriva kar tretjino slovenskih kapacitet zapuščenih živali. Izvedeli smo, kako jim lahko pomagamo in prisluhnili srčni zgodbi mlade družine.

Živalski vrt Ljubljana je bil ustanovljen že leta 1949, prve kletke pa so v Ljubljani namestili nekaj let pozneje. Ena izmed notranjih organizacijskih enot je tudi Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana, na katero smo se v pogovoru najbolj osredotočili. 

V zavetišču so zelo veseli posvojiteljev živali, ki so psu ali mački pripravljeni ponuditi topel in ljubeč dom. "Skrb za zapuščene živali je naše poslanstvo. Odgovorno skrbništvo je naš cilj," so prepričani. 

"Vsak nam lahko pomaga najti dom za naše živali. Če najde res dobre posvojitelje, je to največja stvar, s katero lahko pomaga," nam zaupa Miheličeva. Obstajajo tudi drugi načini, kako jim lahko priskočimo na pomoč. Zaupa nam, da so pred vrati zavetišča dve veliki košari, v kateri ljudje prinašajo razne posteljnine, preproga ali karkoli toplega, kar bo pomagalo živalim. Sprejemajo tudi odsluženo opremo za hišne živali. 

Ne morete posvojiti živali, pa si želite vseeno pomagati? 

Miheličeva izpostavi, da je možna tudi finančna pomoč, ki se začne z najmanjšimi zneski, in sicer s SMS donacijo. Prav tako je odprt tekoči račun, kamor lahko sredstva nakaže kdorkoli. 

Prispevate lahko tudi svoj čas in opravite usposabljanje za sprehajanje psov, socializacijo mačk in drugih projektih. Izredno ponosni pa so na svoj projekt Priomaček Shop, prek katerega spodbujajo, da namesto nakupa pirotehnike doniraj živalim z izbiro paketov. 

"Letošnji zaključek leta je bil eno veliko presenečenje. Neznansko smo veseli zelo velike donacije NLB, ki nam je doniral kar 40 tisoč evrov za namen socializacije živali in nakup novega pohištva v mačjem objektu. Tam bomo mačkam omogočali med drugim tudi tridimenzionalno bivanje s policami, ki jih lahko peremo in razkužujemo v posebnih pralnih strojih. Njihovo darilo je bilo res posebno darilo," je dejala Miheličeva. 

Dodala je, da so jih zaposleni NLB prepoznali kot eno od pomembnih področij za dobrodelnost, za kar je izredno hvaležna. "Slovenci smo znani po tem, da podpiramo humanitarne projekte in se dobrodušno odzovemo na vse naravne nesreče in težave otrok, v zadnjih letih pa se prebujamo tudi v živaloljubni smeri in podpiramo projekte, ki skrbijo za dobrobit živali. To je zelo pomembno," je še pojasnila. 

NLB Skupina želi sodelovati, vplivati in izboljševati kakovost življenja tu v Sloveniji, kjer smo doma. Leto so zaključili z dobrodelno donacijo različnim ranljivim skupinam in v druge dobrodelne namene, to na vseh trgih, kjer delujejo. Zaposleni v NLB Skupini so predlagali in z glasovanji izbrali različna društva, humanitarne organizacije in skupine, katerim so namenili več kot 500.000 evrov. V Sloveniji so sredstva namenili društvu staršev otrok, obolelih z rakom – Junaki 3. nadstropja, Zvezi prijateljev mladine Slovenija ter Živalskemu vrtu in Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana.   

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije