5. 4. 2022, 17:16

Begunci v stiski: ne morejo do sredstev za preživetje

Profimedia

Ostane jim zgolj pomoč humanitarnih organizacij in bivanje v nastanitvenih centrih. 

Od 8401 vložene vloge za priznanje začasne zaščite je bilo rešenih in ugodenih komaj 405. Reševanje vlog poteka zelo počasi, upravne enote se utapljajo v zaostankih, begunci brez statusa pa ne morejo do sredstev za preživetje. Tako se ne morejo prijaviti niti na zavod za zaposlovanje, če so brez sredstev, pa jim ostane zgolj pomoč humanitarnih organizacij in bivanje v nastanitvenih centrih, poroča 24ur.com. 

Zaostanki se samo še podaljšujejo

Na 15.000 že vloženih vlog, ki še vedno čakajo, da jih rešijo zaposleni na upravnih enotah, natančneje na oddelkih za tujce, se je z vojno v Ukrajini in prihodom beguncev v Slovenijo nakopičilo še novih 8400 vlog.

Zaostanki, ki so jim priča na upravnih enotah, se tako samo še podaljšujejo, zato ne čudi, da so v času od prihoda in vložitve prve vloge za začasno zaščito pa do 3. aprila rešili komaj slabih pet odstotkov vlog, ki so jih vložili ukrajinski begunci. Do 3. aprila 2022 je bila namreč vložena 8401 prošnja za začasno zaščito. Izdanih je bilo 405 odločitev v postopkih za začasno zaščito. Vse prošnje so bile ugodene.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.