J. B. | 14. 4. 2023, 11:05

Bela snežinka, ki pada ... v aprilu! Nekateri deli Slovenije pod debelo snežno odejo (poglejte, kje je najdebelejša)

Profimedia/Meteoinfo Slovenije/fotomontaža

Kratke hlače, kratke majice, sončna očala in kozarec s hladno pijačo v rokah? Pa kaj še!

Vreme je vedno bilo in vedno bo; vprašanje le, kakšno. No, v prihodnjih dneh ne bo nič kaj prijetno. Če ste za vikend načrtovali piknik z veliko hladne pijače, bo bolje, če že zdaj spremenite načrte. Bolj kot dobro ohlajeno pivo vam bo prijal topel čaj z limono in medom. Vreme pač je, kakršno je. In v tem trenutku je slabo. Slovenija je v primežu padavin. Dežuje pravzaprav povsod. Nekje pa je, verjeli ali ne, celo snežilo. In to močno.

Pozor, nikar v gore!

V jutranjih urah so proti Ljubljani tudi iz smeri Logatca drveli avtomobili z več kot očitnimi znaki snežnih padavin. Zima se je vrnila predvsem v nekatere višje ležeče predele Slovenije.

Na prelazu Predel med Slovenijo in Italijo je recimo zapadlo skoraj pol metra snega! Na Kredarici je v zadnjih 36 urah medtem padlo celo 83 centimetrov snega! "Skupna snežna odeja je zdaj debela 350 centimetrov, kar je največ v letošnji zimski sezoni," so zapisali pri Meteoinfo Slovenije

Ponekod je snežilo vse do nižin, pobeljeni so deli Koroške, Gorenjske in Notranjske. Najnižje se je meja sneženja spustila na Idrijskem. Tam je snežilo vse do 300 metrov nadmorske višine.

Toda čeprav imajo številni - predvsem otroci - radi sneg, skupaj s slednjim prihajajo tudi manj prijetne posledice. Zaradi obilice novozapadlega snega se je močno povečala nevarnost snežnih plazov, zato v naslednjih dneh raje pozabit na obisk gora. 

Sneg v aprilu sicer ni prav nič neobičajen pojav, v preteklosti je že večkrat presenetil predvsem tiste, ki sila radi pohitijo z menjavo zimskih pnevmatik ... Pa še pogled v prihodnost: v soboto in nedeljo bo malo bolje. Padavine ne bodo tako intenzivne, črni oblaki pa bodo še naprej vedrili nad državico na sončni strani Alp. Nasploh sonca še nekaj dni ne bo na spregled. A brez skrbi, prej ali slej bo napočil trenutek, ko boste na razbeljen žar lahko vrgli sočen kos mesa (oziroma to, kar imate najraje) ...

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol