19. 3. 2024, 16:50 | Vir: STA

V središču Maribora vrata odprla priljubljena slovenska knjigarna

Beletrina

V Mariboru so danes odprli novo knjigarno založbe Beletrina, ki je prva zunaj Ljubljane. Nahaja se na Grajskem trgu 2 v središču mesta, kjer bo konec meseca že prvi literarni dogodek.

Izbira Maribora po besedah direktorja Beletrine Mitje Čandra ni naključna. "Maribor se je že pred časom prelevil iz industrijskega središča v pomembno kulturno, znanstveno in gospodarsko središče z mnogimi radovednimi podjetniki in kulturi zavezanimi ljudmi in verjamem, da je lahko ta knjigarna neka vstopna točka Beletrine v mesto, kjer lahko spodbudi tudi širša sodelovanja," je danes povedal za STA.

"Nenazadnje je Beletrina ambiciozna založba, izdajamo že več kot 80 knjig na leto, zato je pomembno, da imamo čim več tudi neposrednih prodajnih kanalov. Hkrati izvajamo številne projekte, med drugim dva pomembna literarna festivala, enega na Ptuju, to so Dnevi poezije in vina," je dodal.

Spomnil je še, da je več vodilnih oseb iz Beletrine sodelovalo pri projektu Evropske prestolnice kulture (EPK), ki jo je Maribor s partnerskimi mesti gostil leta 2012. "Tako se zelo dobro zavedamo, kakšen velik kulturni potencial ima Maribor," je dejal.

Nadaljnjih širitev prodajnih mest po Sloveniji zaenkrat ne načrtujejo. "Glede tega smo zelo previdni, kajti vendarle gre za velike investicije in knjige niso posel, ki bi kar takoj nosil denar. Že ta korak iti ven iz Ljubljane s prvo knjigarno je za nas velika stvar," je povedal Čander.

V knjigarni v Mariboru prirejajo 27. marca pogovor s pisateljico in zgodovinarko Matejo Ratej, ki se posveča predvsem proučevanju mentalitete v času med svetovnima vojnama. Ob tem bo predstavila svojo nedavno izdano knjigo Rožengrunt, ki se loteva ženskega nasilja v štajerskih kočarskih družinah.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol