STA/P.M. | 22. 4. 2023, 18:26

Nekoč je veljal za slovenski St. Tropez: bo ta novost turističnemu biseru vrnila ugled?

Profimedia

Ne moremo si zatiskati oči pred dejstvom, da se ne lesketa več tako privlačno, kot bi si s svojo več kot stoletno tradicijo zaslužil. Bo zdaj kaj drugače?

V Portorožu so odprli odsek obalne poti med glavnim pomolom in centralno plažo. Po besedah piranskega župana Andreja Korenike so s tem naznanili začetek obnove ugleda turističnega kraja, ki je skozi leta izgubil lesk.

Prenova se je začela v decembru

V prenovo so vložili nekaj več kot 700.000 evrov, od začetka pa so obnovili 1350 kvadratnih metrov površine ob obali. Postavili so 10.250 tlakovcev iz kamna kanfanar in rob obale zavarovali s 135 večjimi kamnitimi bloki. Postavili so tudi nove klopi, takšne kot jih v prejšnjem stoletju zasnoval arhitekt Edo Mihevc, drogove s svetilkami, pitnik in pršilnik za hlajenje z vodno meglico. 

Lažji dostop do morja

Prenova vključuje tudi obnovo stopnic za vstop v morje, na nabrežje pa so postavili 33 novih priveznih obročev za plovila. Posadili so več kot 600 tipičnih sredozemskih dreves in grmovnic ter uredili namakalni sistem za zelenice. Župan je obljubil, da bo občina še vlagala v obalni pas.

Profimedia

Letos bodo po njegovih napovedih zamenjali betonsko podlago tudi na območju med srednjim pomolom pri Metropolu in centralno portoroško plažo. Pripraviti nameravajo načrt ureditve plaže med Lucijo in Portorožem. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol