24. 12. 2023, 17:49

Spektakularen prizor na nebu: nad Slovenijo zasijali redki mavrični oblaki, ki nastanejo le ob posebnih pogojih (FOTO)

Facebook/Neurje.si/Saša Matoševič

Nepozaben pojav je bilo mogoče opazovati v dveh urah po sončnem zahodu ali pred zoro.

Mnoge je v soboto popoldan in danes zjutraj presenetil dih jemajoč pojav na nebu - prav posebni oblaki, ki so nad Slovenijo zažareli v spektakularnih mavričnih odtenkih.

Številnim je razmeroma redek pojav uspelo ujeti tudi v fotografski objektiv. Vremenoslovec Blaž Šter je za N1 pojasnil, da so se nad Slovenijo pojavili "biserni oziroma sedefasti oblake."

Stojijo skoraj na mestu

Po Šterovih besedah je to redek in nepozaben pojav, ki ga lahko večinoma vidimo v dveh urah po sončnem zahodu ali pred zoro. Oblaki v tem času zažarijo v svetlih in živih barvah, ki se spreminjajo. Da takšni oblaki nastanejo, so potrebna zelo mrzla območja spodnje stratosfere, je za omenjeni medij pojasnil Šter.

Dodal je, da se v primerjavi s temnimi oblaki na nizki nadmorski višini ti oblaki ne premikajo, temveč stojijo skoraj na istem mestu.

Skoraj kot oljni madež na nebu

Sedefastih oblakov mavričnih barv so se pretekle dni razveselili tudi v Veliki Britaniji in na Irskem. Po spletu je zaokrožil tudi posnetek tega dih jemajočega pojava v četrtetk zjutraj nad Dublinom. Na njem so še posebej do izraza prišle prelivajoče se mavrične barve. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Protecting the Planet - CBS News (@cbsnewsplanet)

Do pojava pride, kadar je oblak tanek in poln majhnih vodnih kapljic ali ledenih kristalov, ki razpršijo sončno svetlobo, mavrični oblaki pa lahko spominjajo skoraj na oljni madež, piše CBS News.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol