A. B. | 30. 9. 2022, 15:28 | Vir: STA

Bitka za predsedniški stolček bo izjemno napeta: komu trenutno kaže najbolje?

Aleksandra Saša Prelesnik/Bobo/Facebook/Miha Kordiš/fotomontaža

Osem predsedniških kandidatov, ki si želi naslediti trenutnega predsednika Boruta Pahorja bo bilo tesno bitko. Kaj trenutno napovedujejo raziskave? 

V prvem krogu prihajajočih predsedniških volitev bi največ, 27,3 odstotka, glasov dobil Anže Logar, kaže anketa, ki jo je za Mladino izvedla agencija Ninamedia. Sledi Nataša Pirc Musar s 23,3 odstotka glasov, ki bi v drugem krogu, če bi se pomerila z Logarjem, dobila 44,5-odstotno podporo, Logar pa 39,9 odstotka.

Raziskavo je Ninamedia izvedla za Mladino 27. septembra, anketirali so 500 oseb.

Osem predsedniških kandidatov

Mladinina anketa je zajela osem predsedniških kandidatov. Tretje mesto v prvem krogu bi z 18,9-odstotno podporo zasedel Milan Brglez, sledijo Vladimir Prebilič (2,3 odstotka), Miha Kordiš (1,6 odstotka), Janez Cigler Kralj (1,4 odstotka), Sabina Senčar (1,2 odstotka) in Gregor Bezenšek (0,7 odstotka).

Koga bi volilo, ne ve 21,7 odstotka anketiranih, 1,6 odstotka vprašanih pa se volitev ne bi udeležilo.

Kakšen bi bil izid v drugem krogu volitev, v kolikor bi do njega prišlo? 

V anketi so z različnimi kombinacijami kandidatov preverjali, koga bi volivci izbrali v drugem krogu predsedniških volitev. Če bi se v drugi krog uvrstila Logar in Pirc Musarjeva, bi zmagala slednja. Podprlo bi jo 44,5 odstotka vprašanih, Logarja pa 39,9 odstotka. Za nobenega od njiju ne bi glasovalo 8,5 odstotka vprašanih, da ne vedo, koga bi izbrali med njima, pa je odgovorilo sedem odstotkov.

Facebook/Nataša Pirc Musar/Profimedia/fotomontaža

Bolj na tesno bi šlo, če bi se v drugem krogu pomerila Logar in Brglez. V tem primeru bi Brgleza podprlo 42 odstotkov, Logarja pa 41,5 odstotka. Za nobenega od njiju ne bi glasovalo 8,8 odstotka vprašanih, da ne vedo, koga bi izbrali med njima, pa je odgovorilo 7,7 odstotka.

Bobo

Če bi se v drugem krogu pomerila Logar in Kordiš, bi z 51-odstotno podporo prepričljivo zmagal Logar. Kordiš bi zbral 18,4 odstotka podpore, 20,6 odstotka vprašanih ne bi prepričal noben od njiju, 10 odstotkov pa jih ne ve, koga bi podprlo v tem primeru. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.