M.P. | 2. 2. 2024, 07:00

Država želi kos pogače: "Zdaj, ko gre Blejskemu gradu dobro, so se obudili apetiti"

Profimedia

Na Bledu je spet pestro, tokrat je v središču nesoglasij znameniti Blejski grad, ki je prav tako zelo priljubljena turistična točka.

Največ turistov v Sloveniji se odpravi prav na Blejsko jezero, mnogi od njih obiščejo tudi dih jemajoč grad, ki slovi po sanjskem razgledu na okolico. Pisni viri ga prvič omenjajo leta 1011. "V deželi z več kot 300 gradovi je nujno obiskati in videti najstarejšega med njimi," na popotniškem forumu Slovenia Travel Forum večkrat zapišejo tuji obiskovalci. 

Nič ni prišlo samo od sebe

Poleg čudovite, filmske lokacije je Blejski grad tudi izjemno lepo ohranjen. "Naj vam ne bo žal denarja za vstopnino, res si ga je vredno ogledati tudi od znotraj, božanski razgledi z njega pa se vam bodo za vedno vtisnili spomin," je še prebrati med priporočili turistov v omenjeni skupini. A izjemno dobro stanje našega najstarejšega gradu in dobra ponudba na njem nista nekaj samoumevnega. Zavod za kulturo Bled zadnjih 14 let večino presežka prihodkov nad odhodki vlaga v obnovo gradu in druge kulturne programe v kraju. "Občina je desetletja po vojni skrbela, da Blejski grad ni klavrno propadal kot večina druge primerljive državne kulturne dediščine," je zapisano v spletni peticiji, ki je te dni zaokrožila na Facebooku.

Do peticije z naslovom Vstopnine za Blejski grad NE DAMO je prišlo po tem, ko je ministrstvo za kulturo blejski občini napovedalo, da si zase želi del vstopnine za Blejski grad. Pobudnik in avtor peticije, blejski svetnik Matjaž Berčon, je v odzivu na potezo ministrstva med drugim ogorčeno zapisal: "Zdaj, ko gre gradu dobro, državi pa očitno čedalje slabše, so se obudili apetiti."

"Blejci smo preživeli 850 let fevdalne dobe, ko je bil grad v tujih rokah, pa vendar so razumni oskrbniki skrbeli za dobrobit domačinov. Preživeli smo tudi nadaljnjih 150 let menjav različnih kratkotrajnih vladavin in lastništev. Po 1000 letih pa je čas, da stvari popolnoma vzamemo v svoje roke,"  je zapisal svetnik Berčon.

"Blejci smo preživeli 850 let fevdalne dobe, ko je bil grad v tujih rokah, pa vendar so razumni oskrbniki skrbeli za dobrobit domačinov. Preživeli smo tudi nadaljnjih 150 let menjav različnih kratkotrajnih vladavin in lastništev. Po 1000 letih pa je čas, da stvari popolnoma vzamemo v svoje roke," je zapisal svetnik Berčon.

M.P.

Milijonske zneske že plačujejo

Berčon je tudi opozoril, da po njihovi obstoječi pogodbi z državo Blejski grad trenutno že namenja 15 odstotkov od prodanih vstopnic Narodnemu muzeju Slovenije, kot to določa ministrstvo: "Že to predstavlja vrtoglave milijonske zneske, vendar je državna blagajna s svojimi deležniki očitno nenasitna," pravi in dodaja, da je "očitno v igri še ena priložnost države za izžemanje in izigravanje lokalne blejske skupnosti, enako kot predhodno pri severni obvoznici."

M.P.

Za komentar o trenutnem zapletu z ministrstvom za kulturo smo se obrnili na direktorico Zavoda za kulturo Bled, mag. Leo Ferjan. Kot je poudarila, je Zavod za kulturo Bled enoten, da predlagani aneks ministrstva ne upošteva celotne situacije. "Blejski grad je bil po vojni pogorišče in razvalina, brez vlaganj občinskega denarja v obnovo, bi danes verjetno na grad spominjale le ruševine," je dejala Ferjanova, peticijo svetnika Matjaža Berčona pa označila kot pobudo skupine enako mislečih ljudi, ki so sprožili mirno akcijo.

Na Metropolitan.si bomo zgodbi in njenemu razpletu sledili.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord