13. 4. 2022, 13:14 | Vir: STA

Blejska obvoznica končno dobila gradbeno dovoljenje: bo šlo zdaj brez zapletov?

Shutterstock

Po desetletjih čakanja in kar nekaj praznih obljubah v zadnjih letih so se stvari končno začele premikati v pravo smer. Vprašanje, ki ostaja, je, kdaj bodo dela zaključena.

Upravna enota Radovljica je v torek izdala gradbeno dovoljenje za prvo fazo blejske obvoznice, je potrdila načelnica upravne enote Maja Antonič. Gradbeno dovoljenje postane pravnomočno v roku osmih dni od vročitve odločbe vsem strankam, če v tem času ne bo pritožbe. Ministrstvo za infrastrukturo je gradbeno dovoljenje pričakovalo že konec lanskega leta, vendar, kot je pojasnila Antoničeva, vloga za izdajo gradbenega dovoljenja ni bila popolna, saj investitor tedaj še ni predložil vseh potrebnih mnenj mnenjedajalcev. Zadnje potrebno mnenje je bilo podano šele prejšnji teden.

Ko bo gradbeno dovoljenje postalo pravnomočno, bo gradnja težko pričakovane blejske južne obvoznice vendarle lahko stekla, saj je izvajalec del že izbran. To je Gorenjska gradbena družba, ki bo glede na ponudbo dela izvedla za 6,4 milijona evrov. Rok za dokončanje del je 19 mesecev od uvedbe v delo. Gradnja se utegne začeti prav v času poletne turistične sezone, ko so prometne obremenitve največje in so zastoji proti Bledu in z njega zelo pogosti. Vendar se, kot pravi blejski župan Janez Fajfar, ni treba bati, da bi dela ob začetku gradnje ovirala promet, saj se bodo začela ob cesti.

Prva faza blejske obvoznice obsega rekonstrukcijo krajšega odseka regionalne cest Lesce-Bled z rekonstrukcijo križišča na Betinu. V sklopu del so predvideni novogradnja spiralnega dvopasovnega krožnega križišča, premostitveni objekt z regulacijo potoka Rečica, podhod za pešce in kolesarje pod krožiščem, protihrupna zaščita ter komunalna in krajinska ureditev.

Mudi se jim s še enim projektom

Na Bledu in v Bohinju medtem težko čakajo tudi začetek gradnje kolesarske povezave. Za ta projekt je gradbeno dovoljenje že nekaj časa izdano, zatika pa se pri izbiri izvajalca del. Na prejšnji razpis sta prispeli le dve ponudbi, ki pa sta bili precej dražji od zagotovljenih sredstev. Ena ponudba je bila za 23, druga pa za 27 milijonov evrov, medtem ko je ocenjena vrednost projekta 18 milijonov evrov. Kot so glede nadaljnjih postopkov za izvedbo projekta, s katerim se zaradi črpanja evropskih sredstev zelo mudi, pojasnili na Direkciji RS za infrastrukturo, je v pripravi novo javno naročilo za izvedbo del, ki bo na portalu javnih naročil objavljeno še v tem mesecu.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ