A. B. | 24. 10. 2022, 20:00

Se nam obetajo spremembe? Nekatere občine morda z več kot enim županom

Profimedia

Približujejo se lokalne volitve, ki bodo postregle z nekaj novimi, a večinoma znanimi obrazi. Izbrskali smo, ali bomo letos imeli 212 ali celo kaj več županov. 

Lokalne volitve, ki se bodo odvile 20. novembra, so že tretje volitve, na katere se bomo odpravili letos. Po poslancih in predsedniku bomo Slovenci letos izbirali tudi župane. Ker gre za pomembno odločitev, ki močno vpliva na življenje v lokalnem okolju, smo jo želeli približati bralcem, in odkrili zanimivost, ki je pritegnila našo pozornost. Zanimalo nas je, koliko je v Sloveniji Županov in koliko županov. Obrnili smo se na Statistični urad Republike Slovenije (Surs) in jih povprašali, ali bomo letos v Sloveniji imeli 212 ali 142 županov. Že veste, o čem govorimo? 

Župani in župani

Če vam še ni uspelo ugotoviti, katere teme smo se lotili v prvem izmed člankov iz rubrike Županski kabinet, naj vam zaupamo, da vprašanje prinaša prav zanimiv odgovor. "V Sloveniji imamo 142 Županov, a kakor nam je uspelo izbrkati, nihče od njih ni župan," so nam zaupali na Sursu. Če to torej prevedemo v ''statistični jezik'', imamo v Sloveniji 142 prebivalk in prebivalcev s priimkom Župan.  Po pogostosti je ta priimek na 3.179. mestu v Sloveniji in nikakor ne spada med najpogostejše priimke.

Če se še malo poigramo s številkami, sta verjetnosti, da boste na sprehodu srečali župana ali pa Župana, skoraj enaki. 

SURS/posnetek zaslona

Največ prebivalcev s tem priimkom prebiva v statistični regiji jugovzhodna Slovenija, in sicer 69, medtem ko se v pomurski, koroški, goriški in primorsko-notranjski regiji nihče ne piše tako, so nam še zaupali statistiki, ki največ vedo o tem, kdo in kje živi pri nas.

Odgovor je torej jasen – letos največ županov ne bo imela Ljubljana, le enega, prav tako nima največ Županov. 

Priimek izhaja iz nekoč zelo spoštovanega poklica 

Priimek Župan izhaja iz funkcije, ki so jo opravljali ljudje, ki so v preteklosti vodili mesta in večje kraje. Priimek Župan in njegove priimkovne različice, zlasti številčnejše z začetno črko Z, kot sta Zupančič in Zupan, dokazujejo, da je bila županska funkcija na slovenskem ozemlju v času nastajanja priimkov zelo znana in pomembna.

V zgodovini samostojne Slovenije se še ni zgodilo, da bi se župan kakšne občine dejansko tudi pisal Župan. Se to lahko spremeni? Morda kdaj v prihodnosti, letos pa za župana ne kandidira nihče s tem priimkom. 

Pa še zanimivost. Vsi poznamo pisatelja Otona Župančiča, ki nosi podoben priimek. A ta ne izhaja iz sodniškega poklica kakšnega njegovih prednikov. Priimek Župančič je nastal, ko si je pisatelj spremenil priimek iz Zupančič, ker je bil iz bogate družine in je želel imeti uglednejši priimek.

Prikupne zanimivosti na temo volitev

S pomočjo asociacij na lokalne volitve smo se odločili še nekoliko pobrskati po spletnem portalu in ugotovili, da se nihče v Sloveniji ne piše "županja", niti "predsednik" ali "funkcionar". Izbrskali pa smo, da je v Sloveniji 50 Veljakov in le 5 Poštenjakov. 

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec