P. F. | 16. 1. 2024, 10:09

Bo prišlo do prve stavke v trgovinah v samostojni Sloveniji? Trgovci pravijo: "Vredni smo, samo videti nas je treba s takšnimi očmi"

Bobo

Zaposleni prestajajo vse večje obremenitve, slabi delovni pogoji odvračajo mlade in brezposelne, obstoječega kadra je premalo, vse to pa vodi v izčrpanost, bolniške odsotnosti ali celo inavlidnost. V trgovinah, kjer je bilo včasih 25 zaposlenih, jih zdaj dela le še 11, delodajalcu so na voljo 24 ur na dan, in to za minimalno plačo ali celo manj.

Decembra, na vrhuncu potrošniške histerije, je Sindikat zaposlenih v trgovinah Tuš zagrozil s stavko, nato pa je z vodstvom zadnji hip sklenil kompromis. Vendar so razmere v številnih trgovinah katastrofalne, opozarjajo zaposleni. Osnovna plača, nižja od minimalne, premalo zaposlenih, številne nadure in delo v času malice, grožnje z opomini, nenehni pritiski ... novinarji oddaje Tednik RTV Slovenija so pripravili prispevek, ki pod drobnogled jemlje stanje trgovcev in trgovk

S čim manj delavci, čim več in čim hitreje je sčasoma postajalo vse bolj očitno pravilo, je za kamero povedala Tanja Kranjc, ki je bila dolga leta zaposlena v Tušu. "Ko sem prišla, nas je bilo po pet na eno izmeno. Ko sem odhajala na daljši bolniški stalež, smo bile popoldne samo še tri." V Tušu je delala 15 let, nato pa je zbolela in tri leta preživela na bolniški. Aprila 2021 je prejela odločbo: postala je invalid tretje kategorije, poškodovane ima roke in vratno hrbtenico. 

"Ustrašila sem se, jokala sem, čez nekaj časa pa sem jih poklicala in vprašala, ali so dobili pošto," se spominja. Pošto so prejeli, na njeno vprašanje, kaj lahko pričakuje, pa so odgovorili - odpoved. Povedala jim je, da ima otroke, vendar so ji odvrnili, da zanjo nimajo primernega delovnega mesta. Ortopeda je vprašala, kaj je povzročilo njene zdravstvene težave, ta pa ji je odvrnil, da je za nastalo situacijo kriva njena služba, saj je morala fizično delati. 

Profimedia

Alarmantno stanje

Sindikat delavcev trgovine opozarja, da je stanje alarmantno. Zaposleni prestajajo vse večje obremenitve, slabi delovni pogoji odvračajo mlade in brezposelne, obstoječega kadra je posledično premalo, vse to pa vodi v izčrpanost, bolniške odsotnosti ali celo inavlidnost. V trgovinah, kjer je bilo včasih 25 zaposlenih, jih zdaj dela le še 11, delodajalcu so na voljo 24 ur na dan, in to za minimalno plačo ali celo manj.

"Približno 80 odstotkov nas je pod minimalno plačo, torej dobivamo dodatek do minimalne plače," je dejala Zlatka Kajtazović. "Ko trgovke, ki delajo za tri osebe in po deset ali dvanajst ur svojega časa žrtvujejo za podjetje ter ga držijo pokonci, zahtevajo minimalno plačo, dobijo odgovor, da je to nerealno, da je to nekaj, kar bo uničilo podjetje in tako naprej," je komentiral Ladislav Rožič iz sindikata.

Ankete so pokazale, da ponekod skoraj polovica trgovk in poslovodij ne izkoristi dnevnega odmora za malico, opomini pa so postali sredstvo nadzora. Statistike kažejo, da je bolniških odsotnosti vedno več: leta 2015 so delodajalci izgubili 13,6 dni na zaposlenega, leta 2022 pa skoraj 23 dni. Ob tem velja poudariti, da številni trgovci delajo hudim zdravstvenim težavam navkljub, saj z bolniškim nadomestilom ne morejo preživeti

"Od skladiščnikov do prodajalcev, vsi smo del tega podjetja. In smo vredni. Samo videti nas je treba s takšnimi očmi," je zaključila Zlatka Kajtazović. Sindikati pa opozarjajo: če delodajalci ne bodo prisluhnili, se bo zgodila prva stavka v trgovinah v zgodovini samostojne Slovenije.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol