24. 4. 2022, 19:41 | Vir: STA

Bo rekordna udeležba na volitvah premešala karte na političnem parketu? Kdo je na 3. mestu?

Bobo

1464 kandidatov na 20 listah se je potegovalo za vaš glas. Napovedi so se uresničile: rekordna udeležba na slovenskih volitvah je tukaj, zmagovalec vzporednih volitev je jasen, uradni zmagovalec bo jasen zelo kmalu. Veliko presenečenje pa na 3. mestu.

Tudi v štabu Nove Slovenije nestrpno pričakujejo uradne izide volitev. Glede na izide vzporednih volitev so prejeli 6,8 odstotka glasov, kar bi jim prineslo osem poslanskih mest, poročajo na 24ur.com. To je eno poslansko mesto več kot so jih imeli doslej.

Profimedia

Kot pravijo NSi, so nad takšnim izidom zadovoljni. Če bodo ti rezultati obveljali, bo to edina parlamentarna stranka, ki je okrepila svoj položaj v parlamentu, je poudaril Janez Cigler Kralj. V trenutni sestavi parlamenta je NSi imela sedem stolčkov.

Pred štirimi urami je svoj glas oddal tudi Tonin, ki je zapisal:

Rezultatov vzporednih volitev v stranki Nova Slovenije (NSi) tokrat ne bodo pričakali na sedežu stranke, pač pa so se zbrali v svoji volilni kavarni, ki so jo marca odprli v središču Ljubljane, na Slovenski cesti, poroča 24ur.com. Torte niso naročili, saj zmage niti niso pričakovali. Bodo pa v vsakem primeru odprli kakšno penino, še posebej, če bodo dosegli kakšno mesto več.

Cigler Kralj je v prvi izjavi za medije še izpostavil, da je NSi glede na rezultate vzporednih volitev edina uveljavljena politična stranka, ki je okrepila svojo politično moč v DZ. V aktualnem mandatu je NSi namreč imela sedem poslancev.

"Po volitvah bo čas, da se vsi ohladimo in usedemo za isto mizo," je še pozval. V dobro državljanov bodo stranke po njegovem mnenju namreč morali preseči delitve, ki so v zadnjem času eskalirale, ter najti rešitve za prihodnost in dobro države.

Prve rezultate vzporednih volitev, ki pa ne vključujejo predčasnega glasovanja, so v stranki pričakali v volilni kavarni NSi v Ljubljani. Ob zaprtju volišč so bili tam Cigler Kralj in nekateri kandidati NSi za poslance ter strankin podmladek, predsednik Matej Tonin in preostalo vodstvo stranke pa naj bi se jim v volilni kavarni pridružili okoli 21. ure.

NSi je doslej največji uspeh zabeležila leta 2004, ko je z 9,09-odstotno podporo zasedla devet sedežev v parlamentu. Že na naslednjih volitvah leta 2008 je zaradi prenizke podpore (3,4 odstotka) ostala pod parlamentarnim pragom, a se ji je leta 2011 s 4,88-odstotno podporo in štirimi poslanci uspelo vrniti v parlament. Na predčasnih parlamentarnih volitvah leta 2014 je s 5,6 odstotno podporo za en poslanski mandat izboljšala rezultat prejšnjih volitev. Na volitvah pred štirimi leti si je NSi s 7,2-odstotno podporo zagotovila sedem poslanskih mandatov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol