R. K. | 16. 5. 2023, 10:01

Bo slovenske kmete protestiranje udarilo po žepu? Za vožnjo s traktorjem v Ljubljani uvajajo globe

Igor Kupljenik/Bobo/fotomontaža

Hkrati z denarnimi kaznimi za traktoriste v prestolnici uvajajo tudi višje parkirnine.

Vse kaže, da bodo morali kmetje, ki se bodo v prestolnico odpravili s traktorjem, po novem plačati globo v višini 160 evrov. Ljubljanski župan Zoran Janković je namreč podpisal odlok, ki takšno globo predvideva. S tem so se na Mestni občini Ljubljana odzvali na težave, s katerimi so se ob zadnjih protestih slovenskih kmetov srečali mestni redarji, piše N1.

Datum novega odloka enak datumu protesta

25. aprila je promet v Ljubljani obstal. V središče mesta se je zgrnilo na stotine kmetov, ki so svoje nestrinjanje z vladno politiko izrazili tudi s traktorji, s katerimi so več ur krožili po Ljubljani, nekateri pa so jih parkirali celo pred državnim zborom in na okoliških ulicah. Zaradi tega je promet v Ljubljani kolapsiral, mestni avtobusi, ki vozijo skozi center, pa so imeli večje zamude. Vse skupaj je trajalo štiri ure, kolikor je trajal tudi protest.

Uredništvo

Predlog sprememb odloka o urejanju prometa v ljubljanski mestni občini, ki ga je podpisal župan Janković, "za posameznika, ki vozi tovorno vozilo, katerega največja dovoljena masa presega 3,5 tone, ter delovne stroje, delovna vozila in traktorje, v kolikor nima pridobljene dovolilnice za prevoz območja cone 1," predvideva 160 evrov globe. Predlog novega odloka nosi datum 25. april in je torej enak datumu protesta, poroča omenjeni medij.

Hkrati tudi višje cene parkirnin

Na območju prve ljubljanske prve cone je bila vožnja s traktorjem in ostalimi težjimi tovornimi vozili za tiste, ki niso imeli posebnih dovolilnic, prepovedana že do zdaj, a globa za to ni bila predvidena. V obrazložitvi predloga so zapisali, da so spremembo uvedli ravno zaradi tega, ker se "v zadnjem času v ožjem mestnem središču Ljubljane pojavljajo protesti, katerih udeleženci vozijo tudi traktorje", navaja N1.

Igor Kupljenik/Bobo

Kljub temu so na ljubljanskem mestnem redarstvu dejali: "Člen s prepovedjo je v odloku predpisan že vrsto let in trenutna sprememba nima nikakršne povezave s stavko kmetov."  Mestni svetniki bodo o predlogu odločali na seji 29. maja, če bo sprejet, bo začel veljati 5. junija. Odlok bo hkrati uvedel višje cene parkirnin v mestu. Janković predlaga sprejetje po hitrem postopku, piše omenjeni medij.

Kaj na to pravijo kmetje?

Na napovedane spremembe so se že odzvali v Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije (KGZS), kjer so nad novim odlokom presenečeni. Po njihovem so se do pred kratkim lahko po centru prestolnice nemoteno vozili s traktorji, po protestih pa se je nenadoma pojavila potreba po prepovedi. Kot so dejali, je takšna oblika protesta "eden od najpogostejših načinov protestiranja kmetov povsod po svetu, saj je traktor kmetovo osnovno delovno sredstvo."

Igor Kupljenik/Bobo

Dejstvo, da je v obrazložitvi odloka zapisano, da so ravno protesti razlog za spremembe in dopolnitve, se jim zdi zaskrbljujoče, saj menijo, da gre za neposredno omejevanje ustavne pravice do mirnega zbiranja in do javnih zborovanj, poroča N1.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol