23. 6. 2022, 13:11

Bo za predsedniški boj Nataša Pirc Musar vložila več denarja kot Borut Pahor?

Nepremagljiva.si/Tomaž Mihelič
Bo za predsedniški boj Nataša Pirc Musar vložila več denarja kot Borut Pahor? (foto: Nepremagljiva.si/Tomaž Mihelič)

Kandidatka za predsednico države je na novinarski konferenci, na kateri je potrdila svojo kandidaturo, pojasnila, kakšen bo njen finančni vložek političnega oglaševanja. S tem namenom smo preverili, koliko denarja bo vložila v primerjavi z aktualnim predsednikom Borutom Pahorjem. 

Nataša Pirc Musar je na novinarski konferenci pojasnila, da se bo na prihodnjih volitvah borila za predsedniški stolček, pri tem pa pojasnila tudi, kolikšen bo njen osebni finančni vložek v predsedniško kampanjo.

Ravnala se bo po zakonu

Zakon o volilni in referendumski kampanji (ZVRK) v 3. alineji 23. člena predpostavlja finančne omejitve kampanj, na katere se morajo sklicevati kandidati: "Stroški volilne kampanje za volitve predsednika republike ne smejo preseči 0,25 eura na posameznega volilnega upravičenca v državi. Če pride do drugega kroga glasovanja, se stroški volilne kampanje za kandidata, ki na tem glasovanju kandidira, lahko povečajo še za 0,15 eura na posameznega volilnega upravičenca v državi." 

N1/novinarska konferenca/posnetek zaslona

S tem namenom je Pirc Musarjeva pojasnila, da se bo sklicevala na zakon o volilni kampanji, zato bo sama vanjo vložila 19 tisoč evrov, kar je hkrati tudi zgornja meja, ki jo dovoljuje zakon

Koliko je v primerjavi z Musarjevo v svojo zadnjo volilno kampanjo vložil Borut Pahor? 

Štab Boruta Pahorja je leta 2017 na zadnjih volitvah vodil Dušan Kumer. Ta je za Spletni časopis pojasnil, da so bili stroški njegove kampanje nižji od 45.000 evrov. 

Bobo

Borut Pahor naj bi leta 2017 dobil povrnjene vse stroške kampanje, celo več, in sicer 45.397 eurov. Pri tem je treba opozoriti, da država povrne le stroške, ki so bili porabljeni za uradno volilno kampanjo. 

Po zakonu vsem kandidatom, ki jih je volila več kot desetina volivcev, za vsak glas, ki so ga prejeli, pripada 12 centov delnega povračila stroškov. 

A to zanj ni bila prva predsedniška kampanja, zato vanjo ni vlagal toliko, kot bi morda nekdo, ki javnosti še ni tako poznan. Pahor je na zadnjih volitvah sicer premagal Danila Türka, ki je imel trikrat večji proračun (skupno 162.172 eur).

Bobo

Glede na podatke lahko torej sklepamo, da bo Nataša Pirc Musar vložila skoraj pol manj denarja kot Borut Pahor, kar pa še ne pomeni, da govorimo o zaokroženem ali končnem znesku. Po volitvah bomo dobili dokončen odgovor, koliko sredstev je bilo še dodanih ali ostalo neporabljenih.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.