N. V. | 25. 4. 2023, 09:52

Bodo na hrvaški meji odstranili carinske kabine in zagotovili večjo pretočnost prometa?

Goran Rovan/Bobo

Dela bodo začeli že ta teden. Nekatere infrastrukture bodo odstranili povsem, nekatere pa bodo obdržali.

Po vstopu Hrvaške v schengensko območje je slovenska policija prenehala izvajati sistematičen nadzor meje in mejno kontrolo na vseh mejnih prehodih s Hrvaško. Kaj pa se bo zgodilo z infrastrukturo na teh območjih?

Odstranitev carinskih kabin

Ministrstvo za notranje zadeve je za Sobotainfo pojasnilo, da je ohranitev infrastrukture na nekaterih mejnih prehodih nujna.

Tako bodo ohranili carinske kabine na mejnih prehodih Dragonja, Sočerga, Starod, Jelšane, Petrina, Metlika, Obrežje, Dobovec, Gruškovje, Zavrč in Petišovci. 

Na omenjenih prehodih bodo odstranili le nujni del infrastrukture, s tem bo zagotovljena neovirana pretočnost prometa. Prav tako se bodo ohranili in uredili platoji za preusmerjanje prometa ob izvajanju policijskih nalog.

Carinski objekti na mejnih prehodih Ormož, Petrina, Rajnkovec, Razkrižje, Rigonce, Rogatec, Sečovlje, Slovenska vas, Središče ob Dravi, Vinica in Zgornji Leskovec bodo ostali na razpolago za uporabo policiji.

Kabine in zapornice ob kabinah na prometnih površinah bodo odstranjene, ohranile se bodo zgolj nadstrešnice. Ministrstvo za notranje zadeve dodaja, da bo na teh mejnih prehodih tak način delovanja trajal dve leti po vstopu Hrvaške v schengensko območje, po preteklem času bodo opravili evalvacijo in oceno potreb. Če bodo ocenili, da infrastruktura ni več uporabna za policijo, jo bodo ponudili v uporabo drugim ministrstvom in organom.

Bobo

Na mejnih prehodih Babno Polje, Bistrica ob Sotli, Brezovica pri Gradinu, Gibina, Imeno, Krasinec, Orešje, Podgorje bodo odstranili vse kabine in zapornice.

Ministrstvo za notranje zadeve dodaja, če bodo okoliščine dopuščale, bodo ohranili nadstrešnice. Prav tako se bo ohranil glavni objekt z vso pripadajočo inštalacijo. Tudi te mejne prehode po izteku dveh let čaka evalvacija in ocena potreb. V kolikor infrastruktura ne bo uporabna za policijo, bo tudi ta ponujena v uporabo drugim ministrstvom in organom.

Na mejnih prehodih Drenovec, Hotiza, Krmačina, Nova vas ob Sotli, Kot, Novokračine, Osilnica, Podčetrtek, Podplanina, Radovica, Rakitovec, Rakovec, Sedlarjevo, Sodevci, Središče ob Dravi I, Stara vas na Bizeljskem, Žuniči bodo odstranili celotno infrastrukturo, ki ovira ali vpliva na pretočnost prometa. Tudi na mejnih prehodih Hotiza in Radovica bodo odstranili tehnično in drugo opremo v lasti slovenske policije, še navaja ministrstvo za notranje zadeve.

Ta teden naj bi se postopoma začela izvajati dela na treh mejnih prehodih – Obrežje, Gruškovje in Dragonja. Dela naj bi končali predvidoma pred začetkom turistične sezone.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol