21. 6. 2022, 07:10

Bodo prevozniki blokirali Petrolove in OMV črpalke?

M.P.

"To grozijo čisto navadni prevozniki, ki so zelo ziritirani in ne verjamejo, da je to naključje," je povedal Peter Pišek. 

Prva dama Petrola Nada Drobne Popovič in predsednik sekcije za promet pri obrtno-podjetniški zbornici Peter Pišek sta za 24ur.com pojasnila, če so kaos na bencinskih servisih povzročili distributerji sami.

Odgovarjala sta tudi na vprašanja, zakaj so lahko ljudje točili gorivo na točilnih mestih, ki so bila prelepljena z napisi, da goriva ni več in kako je to mogoče ter ali bo goriva na črpalkah primanjkovalo tudi, ko bodo že v veljavi višje cene. 

Niso mogli pravočasno oskrbeti vseh točilnih mest

Drobne Popovič je povedala, da situacija ni bila načrtovana in da so v Petrolu že od srede aktivirali celotno logistiko, ki je v Sloveniji na voljo, poroča 24ur.com. 

Bobo

"Oskrbovali smo vsa prodajna mesta", pove. Pojasni, da je bila prodaja tako povečana, da zato niso mogli pravočasno oskrbeti vseh točilnih mest.

V vsakem rezervarju ostaja mrtva teža, ki v rezervarju 50.000 litrov lahko naša tudi 1500 litrov, kar pomeni, da so lahko bili primeri, ko je avtomatska sonda javila, da goriva ni več, a če ročka tehnično ni bila zablokirana, je lahko nekdo še vedno točil gorivo zaradi mrtve teže, Drobne Popovičeva pojasnjuje primere, ko so ljudje lahko gorivo natočili tudi na točilnih mestih, kjer je bilo označeno, da je to prazno.  

Zatrdi, da ne drži, da bi gorivo zadrževali namerno, da bi ga lahko zdaj prodajali po višji ceni. 

Blokada črpalk?

Pišek trdi, da situacija ni opravičljiva. Meni, da je situacija nedopustna.

Na nogah je gospodarstvo, ljudje so v stresu, je povedal. Napovedal je, da grozijo s tem, da bodo zdaj, ko bo dovolj goriva, blokirali Petrolove in OMV črpalke, poroča 24ur.com. 

"To grozijo čisto navadni prevozniki, ki so zelo ziritirani in ne verjamejo, da je to naključje. To so resne grožnje, tako slab duh je težko držati v steklenički, ljudje so obupani."

Popovičeva je še enkrat zanikala, da bi manipulirali s količino goriv. Povedala je, da bodo sistem optimalno vzpostavili v 3 do 4 dneh. 

Bobo

Kot je pojasnila glede na novo uredbo, je regulacija na vseh prodajnih mestih izven avtoceste, država se je odpovedala določenim dajatvam, predvsem okoljskim, zato bo maloprodajna cena nekoliko nižja.

Prodajalcem so na ministrstvu obljubili, da bodo iz podnebnega sklada našli vir in da bodo prodajalci dobili povrnjen strošek biokomponente. Na avtocesti pa še vedno obstaja obveznost zaračunavanja bio dodatka, kar se bo poznalo na maloprodajni ceni, je pojasnila. 

Posledice bodo hude

Pišek je povedal, da bodo posledično nastajale gneče, saj bodo tovornjaki zasedali mesta na črpalkah izven avtoceste, kjer pa ni ustrezne infrastrukture. Opozarja, da bodo hude posledice, poroča 24ur.com.

Ali lahko kaos pričakujemo vsakih 14 dni? Nada Drobne Popovič je za 24ur.com povedala, da ne znajo napovedati rasti cen, ali se bo trend nadaljeval, ne vejo.

Odgovora Petrol nima, bo pa pritisk, če se bodo cene oblikovale na 14 dni toliko večji, zato bi bilo oblikovanje cen na sedem dni boljše, saj bi bile manjše razlike in posledično manjši pritisk, je še dodala. 

 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ