3. 11. 2023, 14:27 | Vir: STA

V Bohinju se je ob deževju sprožilo več zemeljskih plazov, evakuacije prebivalcev niso potrebne

Zajeta slika/FB Info center Bohinj

Obilno deževje je minulo noč nemalo težav povzročilo tudi na Bohinjskem. Gasilci so imeli polne roke dela predvsem s prečrpavanjem vode iz kleti, sprožilo pa se je tudi več zemeljskih plazov. Zaprtih je bilo nekaj poplavljenih cest, ker se je voda umaknila, pa so spet prevozne, je za STA povedal župan Bohinja Jože Sodja.

Prebivalce so v občini predhodno oskrbeli s protipoplavnimi vrečami, v pripravljenosti so bila minulo noč vsa gasilska društva. Na terenu je bilo po županovih besedah okoli 80 oz. 90 gasilcev in pripadnikov drugih služb. Gasilci so pomagali prečrpavati vodo na 36 lokacijah, predvsem v vaseh Kamne, Gorjuše in Koprivnik. Težave so povzročale predvsem meteorne vode in potoki, pa tudi hudourniki, zaliti so številni travniki. Težave je povzročala tudi podtalnica, ki je bila marsikje tako močna, da je drla v kleti, je pojasnil Sodja.

Zaradi deževja se je v Bohinju sprožilo tudi kar nekaj zemeljskih plazov, največji v vasi Podjelje. Skladno z navodili geologov so plazove prekrili s ponjavami. Zdaj čakajo na oglede geologov in odločitve, kako naprej. Trenutno ocenjujejo, da evakuacije prebivalcev niso potrebne, a še naprej spremljajo razmere.

Ponoči je zaradi vetra padlo tudi nekaj dreves, vendar hujših posledic vetra niso beležili. "Sava je začela upadati, tudi potoki so se umirili, upadajo, vendar se bojimo, kaj bo še z nedeljsko napovedjo. Jaz upam, da bo manjša, da ne bo več v takem obsegu in da pridemo brez velikih ran iz teh ujm," je sklenil Sodja.

Novo na Metroplay: "Te volitve bodo res prelomne" | N1 podkast s Suzano Lovec