R. K. | 13. 12. 2022, 12:28

Boj proti draginji: Za koliko naj bi se leta 2023 povišale pokojnine?

Profimedia

Slovenski upokojenci so v novembru in decembru prejeli višjo pokojnino, ki pa se bo januarja znižala na enak znesek, kot so ga prejeli oktobra. A vlada obljublja, da bodo razliko dobili izplačano že februarja, ko se obeta letna uskladitev višine pokojnin.

Z dvomesečno uskladitvijo pokojnin, ki jo je državni zbor sprejel na predlog vlade, je upokojencem v novembru in decembru pripadlo za 4,5 odstotkov višje izplačilo pokojnine. a že januarja bodo ponovno prejeli enak znesek kot oktobra. Februarja bo nato vlada izvedla redno letno uskladitev pokojnin, v istem mesecu pa bodo upokojenci dobili izplačno tudi uskladitev za januar, poroča N1.

Takšen dvomesečni dvig pokojnin je bil letos izveden prvič. Gre pa pravzaprav za dvakraten draginjski dodatek, ki je sorazmeren z višino pokojnine. Za sprejem ukrepa se je vlada odločila, ker so letos za enak odstotek dvignili plače tudi vsem javnim uskužbencem.

Letna uskladitev naj bi znašala 4,9 odstotka

Kot piše omenjeni medij, naj bi šlo po njihovih informacijah za kompromis, ki sta ga sklenila predsednik vlade Robert Golob in minister za delo Luka Mesec. Prvi naj bi želel, da bi do redne uskladitve pokojnin prišlo nekaj mesecev prej, medtem ko se je drugi zavzemal za draginjski dodatek, ki bi bil za vse upokojence enak.

Bobo

Februarja bo nato vlada, kot to stori vsako leto, izvedla redno uskladitev pokojnin. Kar pomeni, da se bodo pokojnine ponovno zvišale, s februarskim izplačilom pa bodo upokojencem obračunali tudi letno uskladitev za mesec januar. Na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) predvidevajo, da bo letna uskladitev znašala 4,9 odstotka, so zapisali pri N1.

Kako izračunajo, za koliko bodo pokojnine višje?

Po navedbah ZPIZ bo dejanski odstotek uskladitev znan 15. februarja 2023, ko bodo imeli na razpolago vse potrebne podatke za njegovo določitev.

Po veljavnem zakonu se pokojnine redno uskladijo za 60 odstotkov rasti povprečne bruto plače, ki je bila izplačana za enako obdobje leto prej, in za 40 odstotkov povprečne rasti cen življenjskih potrebščin v času med januarjem in decembrom preteklega leta v primerjavi z letom prej. Odstotek uskladitve pokojnin je enak seštevku obeh ugotovljenih delnih rasti, so navedli pri omenjenem mediju.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ