STA/Uredništvo | 7. 4. 2024, 11:31

Razglasili konec preplaha: 250-kilogramska bomba v Mariboru uspešno onesposobljena

Mariborinfo/Bobo

Nevarnost, ki jo je predstavljala neeksplodirana letalska bomba iz druge svetovne vojne, je končana.

Pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) so danes malo po 10.20, ko je sirena opozorila na nevarnost, začeli s postopkom onesposobitve najdene bombe na gradbišču v mariborski četrti Tezno. Približno pol ure po tem pa so oznanili, da so bombo uspešno onesposobili in je nevarnost končana.

Mariborinfo/Bobo

Evakuirali območe 400 metrov od najdišča

Akcijo sta izvedla pripadnika NUS Aljaž Leban in Karl Marko, postopek, ki sta ga izvedla, pa je že pred akcijo opisal vodja državne enote za varstvo pred NUS Darko Zonjič: "Najprej se bosta lotila zadnjega vžigalnika, ki je malo bolj zahteven. Nato pride na vrsto še sprednji vžigalnik. Če bo šlo vse po sreči, bi morali zadevo v eni uri končati." Napovedano se je tudi uresničilo.

Če mehansko odvijanje vžigalnikov ne bi bilo uspešno, bi izkopali jamo devetih metrov globine in v njej uničili bombo z detonacijo, a je Zonjič že pred akcijo pravilno ocenil, da jim bo zadevo glede na situacijo uspelo rešiti že v prvi fazi. Sirena je tako že oznanila tudi konec akcije in s tem končanje nevarnosti.

Oblasti so iz previdnosti odredile evakuacijo območja do 400 metrov od najdišča bombe, v pasu od 400 do 600 metrov pa se ni bilo dovoljeno zadrževanje na prostem, ceste so bile zaprte.

Milos Vujinovic/Bobo

Pri evakuaciji ni bilo težav

Zbirno mesto za evakuirane prebivalce, ki niso imeli druge možnosti začasne nastanitve, je bilo v prostorih Mestne četrti Tezno na Panonski ulici 12. Na območju do 400 metrov od najdene bombe živi okoli 50 ljudi. Ker gre za industrijsko cono, je tam tudi okoli 70 podjetij, ki so se morala prav tako prilagoditi varnostnim ukrepom.

Pri evakuaciji po besedah poveljnika civilne zaščite Mestne občine Maribor Sama Robiča niso zaznali težav. "V zadnjih dneh so potekale številne aktivnosti obveščanja prebivalcev, ljudi, ki se morajo evakuirati, smo tudi obiskali na domu. Velika večina je napovedala, da bo sama do 8. ure zapustila območje, neposredno pred začetkom izvedbe deaktivacije pa še enkrat preverimo vse objekte," je povedal.

250 kilogramov težko neeksplodirano letalsko bombo iz druge svetovne vojne so našli delavci med opravljanjem gradbenih del ob industrijskem objektu na ulici Ledina.

Bobo

Maribor med najbolj bombardiranimi mesti

Leban je pred dnevi pojasnil, da je šlo za bombo tipa GP AN-M64A1, ki je polnjena z okoli 123 kilogrami eksploziva. Pri njeni morebitni detonaciji bi se sprožil manjši pok, naj pa ne bi bilo večjih poškodb v okolici.

Maribor je bil v drugi svetovni vojni med najbolj bombardiranimi mesti na območju nekdanje Jugoslavije. Na območju mariborske občine je bilo med januarjem 1944 in aprilom 1945 izvedenih 29 bombnih napadov in odvrženih skoraj 16.000 kosov bomb, zato je možnost najdbe neeksplodiranih bomb iz tega obdobja razmeroma velika.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol