A. B. | 18. 9. 2022, 17:12

Borut Pahor delil prve občutke ob zadnjem poklonu kraljici Elizabeti ll.

Bobo/Profimedia/fotomontaža

Slovenski predsednik je na povabilo prestolonaslednika Karla lll. odpotoval v britansko monarhijo in svoje zadnje slovo izrekel tudi sam. 

Predsednik republike Borut Pahor se bo v ponedeljek v Londonu udeležil pogreba pokojne britanske kraljice Elizabete II., so sporočili iz urada predsednika. Takrat bo tudi zastava pred predsedniško palačo spuščena na pol droga. Kot so še pojasnili, je Pahor v predsedniški palači sprejel britansko veleposlanico v Sloveniji Tiffany Sadler, ki mu je prenesla povabilo novega britanskega kralja Karla III. in članov kraljeve družine, da se udeleži pogrebnih slovesnosti to nedeljo in ponedeljek v Londonu. 

In prav iz današnjega dogodka je z javnostjo prvič delil svoje občutke iz Velike Britanije. 

Zadnje slovo od monarhinje

Na Instagramu je slovenski predsednik delil utrinke njegovega žalovanja. V Westministrski palači se je namreč tudi sam poklonil pokojni monarhinji, ob tem pa delil svoje prve besede: "Trenutek neke posebne spokojnosti na balkonu Westministrske palače pred krsto kraljice Elizabete ll," je zapisal. 

Kot lahko vidimo na fotografiji je oblekel uglajeno obleko in v žep na suknjiču zataknil bel robec. Ta bi lahko po tradicionalni simboliki predstavljala občutke čistosti, jasnosti in kreposti. 

Zvečer se bo nato udeležil sprejema za voditelje držav, ki ga bo v Buckinghamski palači priredil kralj Karel III.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Borut Pahor (@borutpahor)

Poklonil se ji je tudi z vpisom v žalno knjigo

Predsednik republike se je vpisal tudi v žalno knjigo, odprto v spomin na kraljico. "Vsi čutimo praznino ob izgubi nekoga, ki je vse od povojnega časa in do danes poosebljal v tem nemirnem in spreminjajočem se svetu neko stabilnost, trdnost in vlival zaupanje," so sporočili iz njegovega urada. Čeprav je kraljica Elizabeta II. vodila Združeno kraljestvo in države Commonwealtha, je po njegovih besedah "na nek način pripadala vsem na svetu", so še dodali in zaupali, da je Pahor dodal še besede: "Pogrešali jo bomo."

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ