N. V. | 8. 9. 2023, 13:02

Borut Pahor naj bi se podajal na novo karierno pot (bo imel dovolj denarja?)

Sami Rahim

Za vzpostavitev novega posla potrebuje od 150 do 250 tisoč evrov. Le kako mu bo uspelo s plačo, ki jo trenutno prejema? Razkrivamo številko ...

Nekdanji predsednik republike Borut Pahor se podaja na novo karierno pot. Čeprav je svojo celotno politično kariero preživel na javnih političnih funkcijah, političnih ambicij v Sloveniji menda nima več. 

Te dni naj bi postavljal temelje za mednarodno svetovalno in govorniško kariero, poroča Delo. Njegov cilj naj bi bil vzpostaviti manjšo svetovalno pisarno z nekaj zaposlenimi, ki bi se financirala s tržnimi prihodki. Pahorjev cilj je, da bi svetoval velikim mednarodnim korporacijam.

Kje bo dobil denar za vzpostavitev svetovalne pisarne?

Pahor kot nekdanji predsednik republike zdaj zasluži 5000 evrov bruto na mesec. Poleg nekdanjega predsednika sta v njegovi pisarni zaposleni še svetovalka Alja Brglez in administratorka Dušanka Božič. Skupni stroški za njihove plače za letos znašajo 181 tisoč evrov, za materialne stroške pisarne je predvidenih 97 tisoč evrov, za investicije in investicijsko vzdrževanje pisarne pa še 5530 evrov. Najem prostorov za delovanje pisarne pa znaša dobrih 40 tisoč evrov.

Pahor naj bi potreboval od 150 do 250 tisoč evrov za delovanje svoje zasebne svetovalne pisarne. Kako bo torej dobil tak denar? Z govori na mednarodnih konferencah. Z njimi bi lahko zaslužil približno od 10 do 20 tisoč evrov na nastop, ocenjujejo poznavalci.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Borut Pahor (@borutpahor)

Nedavno je Pahor na Instagramu najavil, da je bil uvrščen na ugledno londonsko listo govornikov, London Speaker Bureau (LSB). Gre za mrežo približno 150 uglednih in prepoznavnih osebnosti z vsega sveta, med katerimi je bila velika večina nosilcev najvišjih političnih funkcij v svojih državah. Pahorja so na spletni strani LSB predstavili kot živahnega in zgovornega govorca, ki navdušuje s svojo strastjo do združene, miroljubne Evrope, hkrati pa, da je zelo dobro omrežen v evropski politiki. Kot govornik bo specializiran za govore in predavanja o vojni v Ukrajini in njenih posledicah, o novem svetovnem redu in o tem, kaj se lahko naučimo iz zgodovine.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol