R.S. | 20. 8. 2022, 14:25 | Vir: STA

Borut Pahor: "Naj velja zdrava kmečka pamet."

Profimedia

Predsednik Republike Slovenije je imel na odprtju jubilejnega 60. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA v Gornji Radgoni slavnostni govor. To je povedal ...

V Gornji Radgoni so odprli 60. kmetijsko-živilski sejem Agra.

Slavnostni govornik, predsednik Borut Pahor, je dejal, naj ob trenutno občutljivih temah, povezanih s kmetijstvom, tako pri stroki kot pri kmetih velja zdrava kmečka pamet. To naj bo orientacija za sprejemanje dogovorov in politike, pa tudi v našem vsakdanjem življenju, je menil.

Pahor se je tako odzval na aktualne polemike glede varovanja okolja, varstva rastlin ter vplivov živinoreje na okolje, o čemer bodo razpravljali tudi na Agri. Sicer pa je posebno pozornost namenil okoljskim in podnebnim spremembam ter njihovim posledicam, saj jih kmetijstvo kot tovarna pod milim nebom najbolj čuti.

Pomemben dokument

Po Pahorjevih besedah je ključnega pomena prilagajanje podnebnim spremembam ter iskanje vseh možnih rešitev, da kmetijstvo s svojim delovanjem ne bo pospeševalo klimatskih sprememb, temveč jih bo blažilo.

Tudi zaradi agresije na Ukrajino smo priča skokovitemu dvigu cen hrane, gnojil in energentov, z zelo zaskrbljujočimi posledicami na svetovno varnost preskrbe s hrano in prehrano, ki se je pred tem že poslabšala zaradi drugih konfliktov, gospodarske nestabilnosti, podnebnih sprememb in pandemije covida-19, je dejal Pahor.

Profimedia

Med kratkoročnimi izzivi so po njegovem zato predvsem ukrepi za stabilizacijo kmetijskih trgov in za naslavljanje problematike dostopnosti za bolj ranljive skupine. Med srednjeročnimi izzivi pa je nujnost nadaljevanja prehoda na bolj trajnostne prehranske sisteme, skladno s cilji zelenega dogovora ter zmanjšanjem odvisnosti kmetijstva od fosilnih goriv in uvoza vhodnih surovin in krme.

Ključno orodje za doseganje teh zahtevnih ciljev je strateški načrt skupne kmetijske politike 2023 -2027, pri čemer je, tako Pahor, izrednega pomena, da bo ta dokument dobro pripravljen in pravočasno potrjen.

Predsednik je nekaj besed namenil tudi državi partnerki sejma Japonski in spomnil, da letos zaznamujemo 30. obletnico vzpostavitve dvostranskih odnosov in da se v zadnjih letih sodelovanje med državam zelo krepi, kar se kaže v naraščajočem obsegu japonskih naložb v Sloveniji. Povečanje sodelovanja med državama na gospodarskem in znanstvenem področju po njegovih besedah odpira nove možnosti sodelovanja, tudi na področju kmetijstva in hrane.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord