25. 4. 2022, 16:26 | Vir: STA

Borut Pahor pred napornim tednom: kam vse bo poletel?

Profimedia

Pred predsednikom je veliko delovnih obiskov. Z urada so sporočili, o čem bodo tekli pogovori - preverite! 

Predsednik republike Borut Pahor se bo na povabilo hrvaškega predsednika Zorana Milanovića mudil na delovnem obisku v Zagrebu, v četrtek pa se bo v Berlinu na delovnem srečanju sestal z nemškim predsednikom Frank-Walterjem Steinmeierjem, napovedujejo v njegovem uradu.

O čem se bo pogovarjal v torek? 

Pahor in Milanović se bosta na srečanju posvetovala o aktualnih vprašanjih v regiji in Evropi. Kot sovoditelja procesa Brdo-Brioni se bosta posvetovala tudi o sklicu naslednjega srečanja voditeljev te pobude, so sporočili iz Pahorjevega urada.

Zadnje srečanje voditeljev procesa Brdo-Brioni je bilo ob deseti obletnici pobude maja lani na Brdu pri Ljubljani. Voditelji Slovenije, Hrvaške, BiH, Srbije, Črne Gore, Severne Makedonije, Kosova in Albanije so takrat v skupni izjavi EU pozvali, naj Zahodni Balkan vidi kot celoto, širitev na to območje pa da je v političnem, varnostnem in gospodarskem interesu unije.

Pahor in Milanović se sicer dokaj pogosto srečujeta. Nazadnje sta se oktobra udeležila odkritja spomenikov hrvaškega politika in književnika Ljudevita Gaja v Ljubljani in slovenskega pesnika Franceta Prešerna v Zagrebu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zoran Milanović (@z_milanovic)

Čez dva dneva na delovni obisk v Berlin 

Na povabilo nemškega predsednika Steinmeierja nato Pahor v četrtek odhaja na delovni obisk v Berlin. Kot pojasnjujejo v predsednikovem uradu, gre za nadaljevanje rednega dialoga med Slovenijo in Nemčijo na ravni predsednikov držav, ki krepi tudi vzajemno naklonjen odnos med državama.

Profimedia

Pahor in Steinmeier sta sicer v daljšem telefonskem pogovoru pred dobrim mesecem dni ocenila, da je poglobljen pogovor o različnih aktualnih temah evropske in mednarodne politike zelo koristen.

Govorila sta tudi takoj po začetku ruske agresije na Ukrajino, ko sta izrazila veliko zaskrbljenost zaradi te izrazite kršitve mednarodnega reda s strani ruskega političnega vodstva ter pozvala h koncu ruskega napada.

Pahor je Steinmeierja maja lani skupaj s portugalskim predsednikom Marcelom Rebelo de Souso gostil tudi na obisku v Sloveniji.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec