J. B. | 28. 2. 2023, 15:07

Borut Pahor že zapustil bolnišnico in odkrito spregovoril, zakaj je odlašal z operacijo: "Ne bodite kot jaz"

Profimedia

Z nekdanjim predsednikom države smo se pogovarjali o njegovih zdravstvenih težavah, zaradi katerih je moral celo na kirurški poseg.

Za nekdanjim predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem so zahtevni dnevi. Preživel jih je v celjski bolnišnici, kamor pa - jasno - ni odšel na počitnice. Pahor je moral na operacijo prostate, kot je pojasnil na družbenih omrežjih, pa ni šlo za ravno rutinski poseg. 

Profimedia

V pogovoru za Metropolitan.si je Pahor zdaj razkril, da je danes, teden dni po sprejemu, že zapustil Splošno bolnišnico Celje, ob tem pa uvodoma poudaril: "Najprej se od srca zahvaljujem sijajni ekipi dr. Sandija Poteke za brezhibno opravljeno delo in izjemno prijaznost."

V nadaljevanju je Borut Pahor priznal, da je vse skupaj nekoliko podcenjeval, a ne zgolj zato, ker bi bil brezbrižen, marveč tudi zaradi številnih obveznosti.

"Zahtevnost operacije povečane prostate sem podcenjeval. Zaradi tega sem jo odlašal in sem jo jemal kot zelo vsakodnevno. Ta poseg ni ne eno ne drugo. Treba ga je jemati zelo resno, z njim ne odlašati in se pripraviti na malo daljše okrevanje, kot bi morda pričakovali," je priznal Pahor.

Odlašanje je nespametno

Nekdanji predsednik države je v isti sapi pojasnil: "S preložitvijo posega sem odlašal zlasti zaradi službenih obveznosti. Problem, ki pri tem nastane, je, da se nekje ustavi, saj posledice benignega povečanja prostate ogrožajo vašo vsakodnevno profesionalno rutino. Tudi s tega vidika je odlašanje nespametno."

Profimedia

Pahor je vse moške pozval, naj zadeve ne jemljejo z levo roko: "Zdi se mi, da mnogi moški s pregledi prostate in morebitnim kirurškim posegom odlašamo tudi zato, ker se dotakne naše intimnosti. Za razliko od deklet in žensk se fantje in moški dolgo v zrelo dobo ne izpostavljamo rednim zdravniškim pregledom, ki bi zahtevali tudi to. Zato nam je mogoče težje sprejeti tak pregled ali poseg, ne vem."

Veliko bral in gledal filme

Najtežje obdobje je zdaj že za njim, Pahor pa je za konec vnovič poudaril, da je bil čas, ki ga je preživel v celjski bolnišnici, ne glede na vse prijeten, kar gre zahvala predvsem osebju.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Borut Pahor (@borutpahor)

"Rad bi poudaril, da je bilo bivanje v bolnišnici zelo prijetno. Celotno medicinsko osebje in podporne službe se zares izjemno trudijo ustreči vašim potrebam, to so mi potrdili vsi pacienti na oddelku, s katerimi sem govoril. Kolikor sem imel prostega časa in moči, sem jih porabil za branje, gledanje filmov ali urejanje nujnih stvari v službi. Zelo se potrudijo, da se tudi glede tega čim bolje počutite," je zaključil Borut Pahor.