25. 10. 2023, 13:08 | Vir: STA

Borut Sajovic: "Vsi skupaj ustvarjamo družbo, kjer ni vse prav, če ni vsak dan nekaj narobe"

Bobo

Šetinc Pašek najverjetneje ne bo več vodila preiskovalne komisije DZ.

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic po torkovi izključitvi poslanke Mojce Šetinc Pašek iz Gibanja Svoboda razmišlja o predlogu za njeno zamenjavo na čelu preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank. Ministri z načrti glede napovedane rekonstrukcije vlade še niso seznanjeni.

Na vprašanje, ali bo Mojca Šetinc Pašek, ki so jo v torek izključili iz stranke, ostala članica poslanske skupine, je Sajovic dejal, da postopek še ni končan in da ga zato ne more komentirati. Njegova naloga pa je, da se trudi za čim boljše sodelovanje z vsemi 90 poslanci. "Iskanje skupnih rešitev tudi z ljudmi, ki niso člani poslanske skupine, ki jo vodim, je možno in potrebno v dobro tej državi," je dejal. Izključitve poslanke pa sam ni videl kot discipliniranje poslancev.

Šetinc Pašek v DZ vodi tudi preiskovalno komisijo DZ, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank. Predvidoma se bo danes odločil in predlagal spremembo vodstva te komisije, je dejal, a še ne razkriva, kdo jo bo vodil v prihodnje.

Bobo

Odstop Urške Klakočar Zupančič?

V torek se je ugibalo tudi o odstopu predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič, kar Sajovic "težko razume" in zatrjuje, da je ni nihče razreševal. Meni, da opravlja izjemno zahtevno nalogo in da je treba imeti do obremenitev ljudi v medijskem prostoru človeški odnos. "Vsi skupaj ustvarjamo družbo, kjer ni vse prav, če ni vsak dan nekaj narobe," je dejal.

Na očitek, da k temu pripomore tudi vlada, ki se ukvarja sama s sabo, pa je odgovoril, da je fokus njenega delovanja popoplavna obnova. V stranki so po njegovi oceni "kar ok", enotni, so pa različni pogledi sestavni del življenja.

Različne poglede na delovanje policije sta očitno imela tudi nekdanja ministrica za notranje zadeve Tatjane Bobnar, ki je na ponedeljkovem zaslišanju pred preiskovalno komisijo DZ znova izpostavila, da je bila deležna političnih pritiskov s strani predsednika vlade Roberta Goloba. Slednji pa je v torek dejal, da je imela nalogo "očistiti policijo janšistov". Sajovic je dejal, da je bila to močna zaveza Gibanja Svoboda, ki ji ostajajo zvesti. Poudaril pa je, da so ti pogovori potekali "preden je bil kdorkoli minister ali pa predsednik vlade".

Bobo

Radikalno zmanjšanje števila ministrov

Golob je v torek po seji sveta stranke ocenil tudi, da je čas, da se preveri uresničevanje koalicijskih zavez in opravi razpravo o rekonstrukciji vlade, pri čemer dopušča možnost o "radikalnem zmanjšanju" števila ministrstev. Sajovic meni, da morajo biti pri vladanju še bolj učinkoviti. O imenih kandidatov za izpraznjena ministrska mesta, ki krožijo v javnosti, se v torek niso pogovarjali.

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je dejal, da je rekonstrukcija vlade in morebitno vnovično združevanje ministrstev "šele ideja", za svoj ministrski stol pa se ne boji. Dokler bo delal, bo delal dobro za šolo, potem pa upa, "da bo prišel nekdo, ki bo boljši". "Zakaj pa bi jaz moral ostati, če je nekdo drug boljši, je potem boljše, da pride drugi namesto mene," je dejal. A za zdaj o tem še ni prejel nobenih signalov, pravi.

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je dejala, da se ne boji ničesar, ker ve, da bo ta vlada poskrbela za digitalizacijo. "Če se bo predsednik vlade odločil, da je potrebna rekonstrukcija, je to pač odločitev predsednika vlade," je dejala. O tem, da bi se njeno ministrstvo ukinilo, po njenih besedah "še nikoli ni bilo govora", prav tako nikoli ni bilo rečeno, da ne uživa premierjevega zaupanja.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol