STA/M.P. | 10. 1. 2023, 07:01

Boste med zimskimi počitnicami odpotovali v tujino? Ne pozabite pogledati na osebni dokument

Bor Slana/STA

Med zlaganjem oblačil v potovalne kovčke se lahko hitro zgodi, da pozabimo na zelo pomembno dejanje.

Ministrstvo za notranje zadeve je na svoji spletni strani objavilo priporočilo, da državljani in državljanke, ki se v kratkem odpravljajo v tujino, preverijo veljavnost dokumentov. Januarja in februarja namreč poteče veljavnost 15.658 osebnim izkaznicam (januarja 6666 in februarja 8992) in 8355 potnim listom (januarja 3920 in februarja 4435). 

Vloga za nov dokument naj se vloži vsaj deset dni pred potovanjem

Če je veljavnost dokumenta oziroma dokumentov že ali bo kmalu potekla, naj se vlogo za nov dokument vloži pravočasno oziroma vsaj deset dni pred iztekom. Vloga se lahko vloži na katerikoli upravni enoti tudi pred datumom poteka dokumenta.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vlada Republike Slovenije (@gov.si)

Če so državljani v časovni stiski in potrebujejo osebno izkaznico ali potni list hitreje, lahko zaprosijo za nujno izdelavo dokumentov. V tem primeru bosta potni list in osebna izkaznica izdelana in odpremljena na pošto v roku enega delovnega dne. Za nujno izdelavo dokumenta je treba ob vlogi plačati dvojno upravno takso.

Vzorec biometrične in elektronske osebne izkaznice.

Vzorec biometrične in elektronske osebne izkaznice.

r Ministrstvo za notranje zadeve

Povprečna čakalna doba za izdajo novega dokumenta je en teden. Ker je zaradi potovanj v tujino pričakovati večje število vlog za izdajo osebnih dokumentov, se lahko čakalna doba tudi podaljša. Na spletni strani Cetisa je na voljo podatek o čakalni dobi za izdelavo dokumenta.

Na voljo je mobilna aplikacija eOsebna

Imetniki nove osebne izkaznice (biometrične in elektronske) si lahko naložijo mobilno aplikacijo eOsebna, ki omogoča preprostejšo uporabo.

Staršem posebej priporočajo, da so pozorni na veljavnost listin otrok, saj te potečejo v krajšem času kot njihovi dokumenti.

Profimedia

Slovenski državljan lahko z veljavno osebno izkaznico vstopi in prebiva do 90 dni v vseh državah EU in Evropskega gospodarskega prostora, na podlagi dvostranskih sporazumov pa lahko potuje tudi v Albanijo in Švico. Prav tako lahko s slovensko osebno izkaznico potuje na Azore (sestavni del Portugalske), v Bosno in Hercegovino, Črno goro, Gibraltar, Makedonijo, Martinik (odvisno ozemlje Francije), Moldavijo, Monako, San Marino in Srbijo. Za obisk drugih držav je potreben veljaven potni list

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol